Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Fotogalerije Natisni stran
 

Miro Štebe: K narcisam na Krempi in Krokarju, 2. 5. 2017
10.05.2017

Naš bivši predsednik Miro Štebe na svojem FB profilu stalno skrbi za objavo svojih lepih fotografij. Tokrat sta njegov obisk doživela Krempa in Krokar ...

Vremenska napoved za sever in zahod države ni obljubljala razmer za kakšen resen vzpon, zato sem se odločil, da grem pogledat kako je z narcisami na našem najjužnejšem rastišču divjih narcis. Na Krempo. Če grem že tja, grem pa lahko še na Krokarja. To sta hriba na Kočevskem in ki se dvigata nad dolino Kolpe. Tam gre za precej divje predele, saj so slabo naseljeni, večino tistega območja pa je poraščeno s še nedotaknjenimi gozdovi. Tam so gozdni rezervati na Krokarju in Krempi. Na tistem območju so v srednjem veku naselili Nemce, ki so izkrčili nekatere gozdne predele in si nekako uredili življenje. Med drugo svetovno vojno so jih večinoma izselili, po vojni pa je bilo tisto zaprto območje. Življenje se zdaj počasi vrača v tiste kraje, vendar je še težko. Narava pa je čudovita. Narcis ni toliko kot na primer pod Golico, precej jih je bilo še v popkih, ampak izlet me je vseeno navdušil in nagradil. Pohajkovanje med tistimi gozdnimi velikani, opazovanje neštetih zanimivosti in lepot, predvsem pa razgledi, ki so se mi odpirali preko skalnih sten so me prevzeli. Nazadnje sem vedel, da sem se prav odločil.

 FOTOGALERIJA

 


Potep sem začel v Borovcu, v najstarejši slovenski vasi na tistem območju. Slovenci so tam živeli še pred priselitvijo Nemcev. Vsepovsod ob kočevski planinski poti je veliko informacijskih tabel, ki postrežejo z zelo zanimivimi podatki.


Tja gor grem. Levo je Krempa (944 m), desno pa Krokar (1122 m), vmes pa sedlo Krempa, kjer je rastišče narcis. Narcise pa sem srečeval tudi na obeh vrhovih.


Dišeči cvet


Ovce so v teh krajih precej pogoste.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.