Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

20.08.1928
Otvoritev zavarovane poti na Mojstrovko

 
  Hanzova pot na Malo Mojstrovko
   
Nekatere planinske poti pri nas sodijo glede na čas in okoliščine nastanka ali glede na način gradnje med objekte pomembne slovenske kulturne in tehnične dediščine. Mednje sodi tudi Hanzova pot na Malo Mojstrovko (2332 m), saj sodi med zgodovinsko pomembne poti, ki so nastale zaradi spremembe meje po podpisu Rapalske mirovne pogodbe leta 1920 - mednje sodijo še Hanzova pot na Prisojnik (1926), poti na Rjavino (1930), Vrbanovo špico in Cmir (1931). Planinski vestnik z otvoritve poroča: … čim so začeli Italijani na Vršiču našim turistom ovirati prehod preko meje, nam je postala Mojstrovka nepristopna. Na naši strani je namreč Mojstrovka kakor odsekana. Zato je Osrednji odbor sklenil, da nadela zavarovano turistovsko pot preko njene severne stene ….

PV sicer poroča, da je steno leto pred gradnjo poti v več smereh preplezal dr. Stanko Tominšek in ugotovil, katera smer naj bi bila najbolj naravna - a drugi viri govore, da naj bi bila pot zgrajena nekako po smeri, ki jo je kot prvi preplezal dr. Henrik Tuma že leta 1886.

Pot je naredil Ivan Vertelj - Hanza iz Kranjske gore, za obisk pa so jo odprli 20. avgusta 1928.

Kljub temu, da je pot poleti precej obiskana, je ne jemljimo lahkomiselno in ne peljimo po njej začetnikov! Zavedati se moramo, da gre tu za resno plezanje v strmi, ponekod zelo zračni steni, kar zahteva čvrst korak, določeno moč v rokah in nobene bojazni pred globino. Posebno v spodnjem delu preži tudi nevarnost padajočega kamenja. Ne pozabi na samovarovanje in čelado!

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.