Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Prgišče znanja: Zakaj možicev ne postavljamo "kar tako"
20.06.2018

O možicih v gorah se bolj malokrat pogovarjamo ...

Možic je umetno postavljen kup kamenja in je zelo stara oznaka za smer, ki se uporablja po vsem svetu. Sestavljen je iz različno velikih kamnov, ki se polagajo drug na drugega. Te oznake so še posebej pomembne v težavnem in gorskem terenu, v stepah in puščavah. Pohodniki, ki pridejo do možica, lahko dodajo nov kamen na vrh in ga tako ohranjajo, saj bi ga sicer naravne sile s časoma uničile. V nekaterih kulturah imajo možici tudi religiozni pomen. (Wikipedija)


Zakaj ne bi smeli postavljati kamnitih skulptur (možicev) v naravi?
Pogosto vidimo, da ljudje postavljajo v naravi kamnite skulpture oz. možice ("možiclje"), ko postavijo kamen na kamen. Kakšen je njihov namen?
Med drugim lahko opazite celo morje kamnitih skulptur ob cesti na Vršič in tudi drugod. Morda se na prvi pogled zdi lepa umetniška stvaritev, lahko pa predstavlja tudi težavo. Zakaj?
S skulpturami iz kamnov oz. možiclje so včasih, ko še ni bilo markacij, označevali planinske poti. Kot kažipote so jih uporabljale že stare kulture in jih lahko najdemo na keltskih ali indijanskih področjih, v mongolski stepi, v Tibetu, Andih ...

Ponekod, predvsem v visokogorju ali na brezpotjih, planinci s kamnitimi kažipoti še danes označujejo poti.


Silvo Blaznik: Množica možicev ob Ruski cesti na Vršič (vir: www.gore-ljudje.net)

1. Kamnite skulpture se postavljajo z namenom
Njihov prvotni namen je, da služijo kot kažipoti, da se ljudje ne bi izgubili. Morda se bo nekdo izgubil ravno zaradi možica, ki ga nekdo postavi kar tako, zaradi "lepšega". Postavljajo jih torej alpinisti, plezalci in planinci na neoznačenih poteh, da bi pomagali drugim, da ne zgrešijo poti.
Možici tako izgubijo svoj namen in učinek, če jih postavljamo kar tako, ker izgledajo dobro za Instagram fotografijo.

2. Pustimo naravo kar se da nedotaknjeno
Vsakdo, ki gre rad v divjino, ga tovrstne skulpture opomnijo, da človek zares pusti svoje sledi in vplive povsod. Kot morda popiše kamne in drevesa ter pušča smeti. Cilj človeka v naravi bi moral biti, da se ne opazi, da je tam sploh bil, in tako omogoči tudi drugim, da uživajo v neokrnjenosti narave. Prav tako si veliko živali in žuželk ustvari dom pod kamnom, zato lahko s takšnimi skulpturami uničimo njihove domove in vplivamo tudi na rastline. Morda torej kamnite skulpture niso težava, če se jih nahaja celo morje ob cesti na Vršič, saj tam ni nevarnosti, da bi se kdo izgubil, pa vendar premislite, ko jih postavljate, kakšen je vaš namen.

Vir: unofficialnetworks.com, Smitsonian magazine in www.aktivni.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.