Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

V senci Modrega planeta
20.02.2008

Zanimiv prispevek našega Miha ...

Dnevnik (20. 02. 2008), Vreme in ljudje - Miha Pavšek: Še devet dni meteorološke in mesec dni astronomske zime, pa bo tu pomlad. Jutri zjutraj lunin mrk!

Še devet dni meteorološke in mesec dni astronomske zime pa bo tu pomlad. Seveda velja to le za uradno pomlad, dejansko pa imamo s krajšimi prekinitvami opravka z njo že vso zimo! Februarski mraz nas je konec minulega in v začetku tega tedna le oplazil, saj se je spustil nad grčijo in Turčijo , kjer so se ukvarjali z zimskimi nevšečnostmi. če ne drugega, se je pretekle dni našim krajem na široko smejalo sonce, predvsem pa ni bilo megle. Niti tiste jutranje, kratkotrajne ali »okrasne« - nič, le sončni žarki in z njimi obilica svetlobe, ki smo je še kako potrebni. Ljubljanski in mariborski šoloobvezniki se res ne morejo pritoževati nad vremenom, malo verjetnosti pa je, da bo zdržalo takšno vreme še teden dni, ko je na počitnicah slovenska »provinca«. Konec koncev je jutri zgodaj zjutraj polna luna, ki slovi po vremenskih spremembah, zlasti zimska. Prav taista luna je razlog za to, da smo imeli letos tako zgoden pust in bomo imeli tudi zgodnjo veliko noč, namreč že kmalu po začetku zadnje marčevske dekade. Oba datuma sta povezana z nastopom prve polne lune v astronomski pomladi. Ta bo letos že drugi dan koledarske pomladi oziroma 21. marca. Precej bolj zanimiva pa bo jutrišnja polna luna, saj bo »mrknila«.

MRK Z LEPOTNO NAPAKO
Jutri bomo namreč lahko opazovali popoln Lunin mrk. Naslednjič bomo lahko to počeli šele čez dve leti, zato velja izkoristiti tokratno priložnost. Popoln Lunin mrk bo mogoče opazovati slabo uro (50 minut), delnega pa kar tri ure in pol. Glede na vremensko napoved bodo to še najlažje počeli prebivalci vzhodne polovice Slovenije in morda tudi »osrednji« Slovenci, medtem, ko bodo tokrat »zahodnjaki« za ta zanimiv astronomski pojav bolj ali manj prikrajšani. Resnici na ljubo ima jutrišnji Lunin mrk manjšo lepotno napako - »mrkoljubci« se boste morali odpovedali najslajšemu jutranjemu spancu! Mrk se bo začel že malo po pol drugi uri, s prostim očesom pa bo viden šele od 2. uri 43 minut dalje. Minuto čez četrto zjutraj bo Zemlja popolnoma osenčila Luno, tak mrk pa bo trajal vse do 4. ure in 51 minut. Mrk bo na višku okoli pol petih zjutraj (polna luna nastopi ob 4. uri in 32 minut), ko bo ta Zemljin satelit okrog 10.000-krat manj svetel, kot smo ga vajeni videti ob polni Luni. Morda še bolj zanimiv podatek je, da bo v času mrka temperatura na Luninem površju padla kar za 230 stopinj Celzija. Morda je to podatek, ki nam da misliti, kako pomemben je živi del našega planeta, še posebej pa njegov »modri« del, in zakaj velja spodbujati okolju prijazno bivanje na njem.

ASTRONOMSKI IN VRMENESKI POPUSTI
Popoln Lunin mrk bomo lahko opazovali Evropejci, Afričani, Američani in celo Kosovci (pisani z veliko začetnico), čeprav bodo verjetno slednji še nekaj časa v »srbski« senci. Kakorkoli že, treba bo pojesti tudi to juho, čeprav za marsikoga (pre )vročo, tako kot so pred več tisoč leti Kitajci ob Luninem mrku verjeli, da je nekdo ali nekaj Luno pojedlo. Kitajski besedi za mrk in jesti sta namreč enaki. Gledano astronomsko, bi morala biti Luna v Zemljini senci nevidna. Zaradi loma sončne svetlobe v zemeljski atmosferi pa se to ne zgodi, temveč je senca nekoliko rdečkasta. Pravi barvni odtenek jutrišnje zgodnjejutranje Lune je nemogoče napovedati, saj je odvisen od narave zemeljske atmosfere, dejavnosti Sonca ter razdalje med Zemljo in njenim naravnim satelitom. Zato nam ne preostane nič drugega kot da se prepričamo o mrku in barvnem odtenku na lastne oči. Zadnjo zimsko polno luno pa so tokrat izkoristili celo v propagandne namene. če je bil ta astronomski pojav do sedaj bolj znan po pogostejših prometnih nesrečah, pa so to pot znižali cene določeni znamki in tipu avtomobilov. Ni kaj, trgovci z novci so pripravljeni storiti marsikaj, da se znebijo starih zalog in v te namene celo »zlorabljajo« Luno! Sicer pa bodite pozorni, menda bodo pri nekem veletrgovcu do konca leta cene znižane vsakič, ko bo slabo vreme!

Miha Pavšek

(vir: gore-ljudje.net)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.