Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Obisk trzinskih žerjavčkov!
30.03.2024

Odsek za varstvo narave pri PD Onger Trzin je tudi letos pripravil ogled rastišč zaščitenih in redkih trzinskih rožic – žerjavčkov. Ko je vodja izleta ob koncu pohoda vprašal za oceno ogleda: »Kako je bilo?«, so se vsi udeleženci v en glas zasmejali: »Blatno!«

Res je bilo blatno in mokro. Ogled so nameravali pripraviti že en dan prej pa jim je dež načrte pokvaril. Verjeli so napovedi meteorologov, da bo predpraznični veliki petek brez dežja, za sonce pa so zadolžili tudi načelnico odseka Tino, a je ta povedala, da ima Miha, načelnik vodniškega odseka, ki je napovedoval dež, boljše zveze na sončni upravi.

Kljub rahlemu pršenju dežja se je 7 ljubiteljev narave pogumno podalo v trzinske močvare in so se po kar blatnem pohodu, med katerim so v živo spoznavali kako je bilo v trzinski »gmajni in blatnici« nekoč, prebili do enega od še ohranjenih rastišč žerjavčkov ali močvirskih tulipanov, kot jim večinoma rečejo drugod po Sloveniji. Cvetov je letos nekoliko manj, a vsak z neko skrivnostno močjo razveseli tiste, ki jih pridejo občudovat. Vztrajni ljubitelji rožic so bili tokrat nagrajeni s kar precejšnjim številom žerjavčkov z dvojnimi cvetovi, za pravo navdušenje pa je poskrbel žerjavček s tremi cvetovi na enem stebelcu, kar še nihče doslej ni videl. Velika količina vode in blata je poskrbela, da se niso mogli prebiti do drugih rastišč. Očitno je narava sklenila, da bo žerjavčke zaščitila po svoje, vseeno so se udeleženci izleta, po tem, ko so poslikali nekaj cvetov, veselo odpravili nazaj proti naselju. Načelnik vodniškega odseka je bil navdušen, da je lahko spoznal še eno njemu doslej neznano pot po trzinski občini, blatna druščina pa se je odločila, da je najbolje da mokro pustolovščino zaključi s sardelicami v barčku Muc pri trzinskem Mercatorju, kjer so tisto popoldne ravno stregli tudi ribice na žaru.

V vodstvu odseka za varstvo narave pri PD Onger Trzin so se odločili, da bodo še v prihodnje ljubitelje narave vodili na oglede redkih cvetic na območju Trzina, da pa bodo morali izboljšati odnose s sončno upravo.

Miro Štebe

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.