Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Vodniški odsek Natisni stran
 

Izlet na Jalovec zaradi nestabilnega vremena odpovedan
27.08.2020

Pozdravljeni vsi, ki ste se prijavili za turo na Jalovec!
Žal se vremenski obeti za ta konec tedna nikakor nočejo izboljšati - nasportno so iz dneva v dan celo slabši - zato izlet ODPOVEDUJEM. O nadomestnem datumu vas še obvestim.
Hvala za zaupanje in se vidimo na naših prihodnjih izletih, o katerih boste pravočasno obveščeni.

Planinski pozdrav,
Miha, vodja ture.

*******

Pozdravljen/-a, tule je še uradna najava izleta – uvodni del povzemam iz gesla »Jalovec«, ki sem ga pred leti pripravil za Enciklopedijo Alp. Vremenski obeti teden dni pred izvedbo zaenkrat niso najbolj ugodni, a se lahko še marsikaj spremeni. Morebitni nadomestni termin - v primeru prestavitve - sporočim kasneje.

JALOVEC (2645 m)
slikovit, razgleden, eden najvišjih vrhov v osrednjem delu Julijskih Alp v Sloveniji. Dviga se med dolinami Planico, Zadnjo Trento in Koritnico ter je z vseh strani videti kot kristal (»Matterhorn« slovenskih Alp). Zgrajen je namreč iz skladnih ter jasno in ostro odrezanih ploskev triasnega apnenca in dolomita.

Silhueta mogočnega severovzhodnega ostenja, v katerem so številne plezalne smeri, krasi grb Planinske zveze Slovenije. Vrh so prvi leta 1875 osvojili trentarski lovci, dve leti kasneje pa se je povzpel nanj tudi Julius Kugy, eden največjih občudovalcev Julijskih Alp. Jugovzhodno od vrha je Jalovčev ozebnik, strm in ozek snežni žleb, v katerega se stalno kruši kamenje z okoliških ostenij. Na vrh vodijo številne planinske, v zgornjem delu mestoma tudi zelo zahteve poti.
Pod vrhom je eno od najdišč triglavske rože (Potentilla nitida). Legenda pravi, da je zrasla iz kapelj krvi ranjenega zlatoroga, ki ga je obstrelil divji lovec.

 

Takole so bila videti pobočja in vrhovi, pod katerimi nas bo vodila pot (z D na L) konec maja z bližnjega Srebrnjaka nad Zadnjo Trento. Malo drugače (desna fotografija) pa pred tednom dni z Loške koritnice - kakorkoli že, v vsakem primeru gre za »kraljevsko« in vsega spoštovanja vredno goro!  FOTO: Miha Pavšek

 

   

Potek ture:
PETEK, 28. 8.: zbor in odhod iz Trzina (P pri OŠ Trzin) ob 17.30. uri (vožnja na Vršič, spanje v bližnjem Poštarskem domu);
SOBOTA, 29. 8.: odhod ob 5.00. uri, prečenje Mojstrovk, Travnika in Šit oz. pobočij Velike Dnine ter vzpon čez Jalovško Škrbino na vrh (6 ur); sestop mimo zavetišča pod Špičkom v Zadnjo Trento (Flori) oz. mimo koče pri izviru Soče do bližnjega križišča na glavni cesti (4,5 ure), kjer je avtobusna postaja (prevoz z rednim avtobusom nazaj na Vršič ).

  • Zahtevnost ture: skupaj s počitki/odmori bo hoje za okrog 11 ur, lahka/zahtevna in v najvišjem delu mestoma zelo zahtevna planinska pot (varovala – stope, klini in jeklenice), večji del nad gozdno mejo; višinska razlika vzpona nekaj več kot 1000, spusta pa za skoraj 1900 metrov!
  • Oprema: obvezna - plezalni pas, čelada, samovarovalni komplet ali pomožna vrvica in nekaj vponk, dobra in uhojena višja pohodna obutev, oblačila za visokogorje, zaščita proti soncu, po želji – pohodne palice.
  • Hrana iz nahrbtnika, pijača min. 2 litra, med vračanjem v dolino je predviden postanek v zavetišču pod Špičko in, v kolikor bo dopuščal čas, tudi v koči pri izviru Soče;
  • Vodja ture: Miha Pavšek (vodnik PZS, kategorije ABDG)
  • Prispevek: 10 € (pokritje stroškov prevoza in organizacije), spanje v Poštarskem domu plača vsak sam (za člane PD oz. PZS 12–18 €/nečlani 22–28,5 €), možno je unovčiti turistične bone (izpolnite svoje podatke v prilogi "Potrditev unovčitve bona" KLIK, obvezna priloga: kopija identifikacijskega dokumenta vsakega od upravičencev).

Prenočevanje v Poštarskem domu na Vršiču je urejeno, pri namestitvi bomo upoštevali priporočila NIJZ v zvezi z ukrepi za preprečevanje širjenja COVID‑19.
Ne pozabite na zaščitno masko za uporabo v skupnih prostorih planinskih koč in na avtobusu.

Prijave in informacije:
miha.pavsek@zrc-sazu.si ali SMS na GSM 031/658-598 (do četrtka, 27. 8. do 16. ure).

ZARADI ZAHTEVNOSTI TURE JE ŠTEVILO MEST OMEJENO!
NE POZABITE VZETI S SEBOJ PLANINSKE IZKAZNICE, KI VELJA LE OB PLAČANI ČLANARINI ZA LETOŠNJE LETO.

Planinski pozdrav,
Miha Pavšek
VO PD Onger Trzin

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.