Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Vodniški odsek Natisni stran
 

Aktiven konec tedna za društvene vodnike
09.04.2014

Pa tokrat ni bil na sporedu kakšen izlet, pač pa izobraževanje. Miha je kot inštruktor sodeloval na Tečaju varne hoje v gore v zimskih razmerah na Veliki planini v organizaciji postaje GRS Kamnik. Tečaj bi moral biti že v začetku februarja, pa jo je takrat zagodlo vreme, kasneje pa inštruktorji nekako niso našli datuma, ki bi bil v vseh "pomembnih beležnicah" še nezaseden. No, 4. in 5. aprila je tečaj bil izveden - kljub temu, da Veliko planino že barvajo velike zaplate žafrana.

A še preden so udeleženci tečaja lahko poslušali zanimiva predavanja, se je zgodilo tole:

Številka: 841-1/2014-322 - DGZR Datum: 05.04.2014

NESREČE V GORAH Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je na poti od Kranjskega raka proti Veliki planini, občina Kamnik, padel pohodnik in se pri tem hudo poškodoval. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in reševalci NMP Kamnik, ki so oskrbeli poškodovanca, policijski helikopter v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Pri reševalni akciji, ki je sledila, so pomagali tudi inštruktorji - seveda tudi Miha.


Fotografiji: Damijan Kočar (GRS Kamnik)

Pa še poročilo o tečaju, kot je zapisano na strani GRS Kamnik (škoda, da je za zanimiv tečaj tako malo zanimanja):

V petek zvečer so nato tečajniki poslušali zanimiva predavanja o nevarnostih snežnih plazov Mihe Pavška in Urbana Igliča o prvi pomoči, Franc Miš je predstavil lanski intervenciji reševanja turnih smučarjev, ki jih je zasul snežni plaz.

V soboto dopoldne je imel predavanje o uporabi lavinskih žoln in lavinskega trojčka Janez Ažman, Jernej Lanišek pa je nazorno predstavil, kako ukrepati v primeru nesreče v gorah. Po predavanjih je bil izveden praktični del usposabljanja, pri katerem so sodelovali še Janez Volkar, Marko Petek, Boštjan Borštnar in reševalna psička Inti.

Čeprav so Malo in Veliko planino že prekrile vijoličaste preproge žafranov, se je našlo toliko snega, da so tečajniki izvedli vse potrebne praktične vaje.

Besedilo: Franc Miš

 


 

V soboto popoldne in nedeljo pa so v Kamniški Bistrici bili na rednem vodniškem izpopolnjevanju vodniki PZS našega društva: Irena, Urša, Boštjan in Emil. Program je bil, kot je že običaj, precej "nabit".

Že prvi večer je bilo potrebno pokazati poznavanje osnovne prve pomoči (pristop k ponesrečencu, masaža srca, umetno dihanje) in znanje uporabe polavtomatskega defibrilatorja. Sledili sta dve bolj teoretični temi: Vodenje oseb s posebnimi potrebami in Pogovor o vodniški problematiki. Sploh zadnja tema je nakazala, koliko problemov je vodnikom PZS, ki so strokovni delavci, "nakopala" neživljenjska zakonodaja - in seveda s tem možnost, da nas prijavlja inšpekcijam vsak, ki ima "pet minut časa" (razne turistične organizacije, pa turistične agencije, ki želijo pristaviti svoj lonček, no, pa tudi med gorskimi vodniki se najde kdo, ki ne trpi "konkurence" ...).

Skratka tema, ki bo vse bolj zanimiva. In je ne moremo jemati z levo roko. Ni čudno, da smo večer končali šele malo pred 23. uro.

Naslednji dan, dopoldan, je bil namenjen uporabi GPS v gorah ter orientaciji, popoldne pa spoznavanju tehnike ob pomoči padlemu na zavarovanih poteh.
Vsi štirje vodniki so izpopolnjevanje uspešno končali - in pridobili kar nekaj novega znanja.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.