Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Vodniški odsek Natisni stran
 

Bavšica ali kako sem postajal vodnik PZS
11.08.2013

V PD Onger Trzin smo tudi letos imeli "predstavnika" na kakšnem od tečajev v Bavšici. Tokrat je bil tam Uroš, za katerega verjamemo, da bo nivo zahtevnosti vodenih izletov le še dvignil, saj mu niti alpinizem ni tuj.
Uroš je, tako kot je navada, popisal svoje občutke ob tečaju.
Upamo, da bodo tudi njegove besede vzpodbudile še koga od članov, da se odloči za vodniško pot ...

Ko sem se pred nekaj leti po prečenju grebena od Svinjaka do Bavškega Grintavca z noninim ponijem spuščal po Bavšici, sem dolino razglasil za najlepšo dolino na svetu. Letos sem tam preživel čudovitih 12 dni na tečaju za vodnika PZS A kategorije.


Spoznavna igra

Kaj vse smo počeli? Vozlali smo, izdelali navpično in vodoravno vrvno ograjo v kopnem in na snegu, si nadeli improvizirane pasove, spletli nosila in na njih prenašali poškodovanega, se urili v gibanju ob jeklenicah, se orientirali, zabijali in izbijali kline, izdelovali sidrišča, plezali na balvanih v Trenti, se zaustavljali s cepini, (s)hodili v derezah …

Pa v hribe? Smo šli, seveda. Dan pred turo smo izžrebali skupinice po 5 s pripadajočim inštruktorjem.

Prva pot nas je zanesla prek planine Bale in letos zaspalih in torej še nizkih trav na brezpotni Bavh v Loški steni. Zadnjih 160 m smo prepletli z vrvno ograjo. Sestopili smo za Stadorjem, kjer nas je osvežila manjša ploha.


Na Bavhu

Druga tura se je pričela sredi noči. Odpravili smo se na Bavški Grintavec, prek planine Bukovec in sedla Kanja (zelo zahtevna pot, jeklenice). Pot so začinila mnoga in precej obsežna snežišča, prek katerih smo cepljali s cepini. Člani skupinice 'hitri vlakci' smo na vrhu preživeli debelo uro s krasnimi razgledi, preden smo z naslednjima skupinicama sestopili po zahodnem grebenu. Isti dan zvečer so razglasili presenečenje: odhod na bivak na Logje. Kljub živžavu polhov & co. sem spal kot top.


Bavški Grintovec


Sneg na Bavškem Grintovcu

Izpitna tura je potekala iz Kal-Koritnice na Svinjak. Vsi smo prepričali inštruktorje in uspešno opravili tečaj. Najbolj spočiti smo popoldne preživeli ob odbojki in plezanju na plezalnem stolpu.

Deževne ure smo prevedrili ob predavanjih na teme nevarnosti v gorah, oprema in prehrana v gorah, vremenoslovje, zgodovina planinstva, orientacija, družabnost, prva pomoč, poznavanje in varstvo gorske narave, načrtovanje ture. Za vsako temo smo odpisali kratek test. Vsak je izdelal tudi seminarsko nalogo, ki vključuje pripravo na izpitno turo (podatki o turi, opis poti, skica, prečni prerez, vetrnica, analiza ture).


Izdelava in uporaba nosil

Večeri so potekali v znamenju družabnih iger in gorniških filmov. Zadnjo noč smo podaljšali ob velikem ognju, na njem smo si spekli večerjo pa tudi zapeli smo.

Sklenem lahko, da smo se naučili oz. obnovili mnogo spretnosti in znanj, ki jih mora obvladati planinski vodnik. Pri tem smo se zabavali in spoznavali, ob slovesu se je zaiskrila tudi kakšna solza.

Uroš Marolt

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.