Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Vodniški odsek Natisni stran
 

Usposabljanje za vodnika PZS, lahke kopne ture - 1. skupina
25.07.2013

Povzemamo poročilo s tečaja, ki je bil od 22. 6. do 3. 7. 2013 v Planinskem učnem središču v Bavšici.
Poročilo je bilo objavljeno na spletni strani PZS.
Na tečaju sta namreč sodelovala dva naša člana: Uroš Marolt kot udeleženec in naša "nova moč", Sandi Kelnerič, član vodstva tečaja, drugače pa alpinist in inštruktor planinske vzgoje.

Ves čas tečaja nam je vreme služilo in so bile zato opravljene vse planirane ture: PUS-Bala-Prevala-Bavh-PUS (25. 6. 2013), PUS-Bukovec-Kanjski preval-Bavški Grintovec-PUS (27. 6. 2013) in izpitna tura Kal Koritnica-Svinjak-Kal Koritnica (1.7.2013). Tečaj je bil izveden po predvidenem urniku in v predpisanem obsegu ur.

Od 27 prijavljenih kandidatov, ki so 11. 5. in 12. 5. 2013, opravili sprejemni izpit in preizkusno turo, se tečaja ni udeležila le ena udeleženka.

Tehnika gibanja in vodenja se je izvajala na sledečih lokacijah: Plezališče PUS - vrvne ograje, gibanje ob jeklenicah, Plezališče Trenta - spusti ob vrvi, osnove plezanja, zabijanje klinov in sidrišča, Lokacija med PUS in Klužami - prečenje planinskih potokov in rek, Lokacija Tesne - zimska tehnika: hoja z derezami, zaustavljanje s cepinom, pokončna in vodoravna vrvna ograja, okolica PUS - orientacija in navigacija ter utrjevanje znanja iz vrvne tehnike. V času tečaja med tečajniki in vodstvom ni bilo nobene poškodbe ali zdravstvenih težav.
Hrana je bila raznovrstna, odlična.

Udeleženci so med tečajem pisali teste iz 20 predavanih tem. Zaradi zastarelosti smo se odločili, da se test Radijske zveze (predmeta tudi ni več v predmetniku za usposabljanje) ne piše. Teme (frekvence, Sapogo, itd) so bile odpredavane pri predmetu Reševanje v gorah.
Poleg testov se je ocenjevala še tehnika gibanja - praktično delo, prečenje, izpitna tura in seminarska naloga, ki so jo udeleženci izdelali na tečaju.

Tečaj je uspešno zaključilo vseh 26 udeležencev. Vsi člani vodstva smo si bili enotni, da tako homogene, disciplinirane, znanja željne, psihično in fizično pripravljene skupine, kot je bila v prvi letošnji izmeni v PUS Bavšica, že vrsto let nismo imeli priložnosti šolati za VPZS.
Med udeleženci in vodstvom ni bilo nobenega konflikta, odnosi so bili prisrčni in prijateljski.

Janko Mihev, vodja usposabljanja

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.