Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Strip Gorska medicina za vsakogar
13.06.2017

Na pobudo gorskega zdravnika letalca Jurija Gorjanca je pod okriljem Odbora za usposabljanje in preventivo PZS izšel brezplačen strip Gorska medicina za vsakogar, ki s pomočjo gorskega zdravnika Janeza na moč slikovito predstavi razumevanje bolezni, povezanih z gorami in mrazom, poznavanje tveganj, priprave in vadbo.

Janez je gorski zdravnik in vodnik, ki sodeluje na številnih gorskih tekmovanjih in odpravah. Zaradi njegovih bogatih izkušenj ima vzdevek "ekspert Janez". Gore so lepe, toda tudi visoke in mrzle, zato sledimo Janezu, ki nas vabi, da prelistamo pričujoči strip, v njem preberemo veliko nasvetov in se naučimo uporabnih trikov o aklimatizaciji in zaščiti pred mrazom. Izvemo, kako biti v vrhunski formi in kaj jesti. Gore morajo ostati kraj užitka, srečanja in osebne rasti, ne pa kraj nesreč in poškodb.

V stripu so slikovito, poučno in zabavno zajete naslednje vsebine: zdravniški pregled, nadmorska višina, višinska bolezen, vadba, prehrana, udar strele, snežni plazovi, klic na pomoč, prva pomoč, mraz in telemedicina.

Strip je nastal v okviru projekta Résamont 2, ki je med letoma 2011 in 2013 potekal pod okriljem medsosedskega sodelovanja med alpskimi pokrajinami Italije in Francije v programu Alcotra (2007/2013). Namen evropske mreže gorske medicine Résamont, ki deluje na območju gore Mont Blanc, je boljše razumevanje gorske medicine, boljše preprečevanje nesreč in boljša zdravstvena oskrba. V slovenščini je strip izšel na pobudo Jurija Gorjanca, gorskega zdravnika letalca, reševalca, alpinista, člana številnih alpinističnih odprav. Strokovni pregled je opravil Igor B. Mekjavić, znanstveni svetnik na Odseku za avtomatiko, bikibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan, kjer vodi programsko skupino za simulacijo razmer v prihodnjih bivalnih enotah na Luni in Marsu.

Strip lahko prelistate na spodnji povezavi, svoj brezplačni izvod pa najdete na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani.

 Gorska medicina za vsakogar (8,49 MB)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.