Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Everest od 23. septembra v slovenskih kinematografih
14.09.2015

Septembra v kinodvorane prihaja presunljiva resnična zgodba o tretjem najbolj smrtonosnem dnevu v zgodovini Everesta, ki je terjal osem življenj. Posebna premiera filma Everest v poklon slovenskemu alpinizmu bo v sredo, 23. septembra 2015, ob 20. uri v Cineplexxu Kranj, na rednih sporedih slovenskih kinematografov pa bo od 24. septembra.

Tragedija, ki je v svetovni javnosti sprožila prvi val polemik o komercializaciji vzponov, se je na najvišji točki sveta odvijala 10. in 11. maja 1996. Takrat sta se dve različni ekspediciji znašli v enem najhujših snežnih viharjev, kar jih je bilo kadarkoli zabeleženih. Everest bo ob pomoči osupljivih posnetkov v 3D tehnologiji in izjemne igralske zasedbe približal agonijo alpinistov, ki so bili v krutem okolju, kjer človeška telesa dobesedno umirajo, soočeni z nemogočimi ovirami. V primežu smrtnega strahu se je njihova vseživljenjska obsedenost po osvojitvi te veličastne gore preobrazila v nepredstavljiv boj za golo preživetje.

Mount Everest s svojimi 8.848 metri že od nekdaj predstavlja ultimativno preizkušnjo za alpiniste z vsega sveta. Na najvišji točki sveta temperatura pade na - 40 stopinj, raven kisika pa za 60 odstotkov …
Vrh gore, ki je v Nepalu znana kot "čelo neba", v Tibetu pa kot "mati vesolja", sta 29. maja leta 1953 kot prva na svetu osvojila novozelandski alpinist Edmund Hillary in šerpa Tenzing Norgay. Kot prvima Slovencema je to 13. maja 1979 uspelo Andreju Štremflju in Nejcu Zaplotniku.

V zadnjih 62 letih je vrh osvojilo preko 4.000 posameznikov, pri tem pa je Everest postal zadnje počivališče za okoli 250 alpinistov.

O zgodbi:
"
Še nekaj dni in boš do konca življenja človek, ki je prišel na vrh." – Everest

Tragedija iz leta 1996 je kar 18 let, vse do lanskoletne katastrofe, veljala za najbolj temačen in žalosten dan v zgodovini Everesta. Njena zgodba je bila v preteklosti že povzeta v dokumentarnem filmu in knjigah izpod peres preživelih, sedaj pa bo v osupljivi 3D tehnologiji zaživela še na velikem platnu.

V filmu Everest spoznamo vodji obeh odprav Scotta Fisherja (Jake Gyllenhaal) iz Mountain Madness ter Roba Halla (Jason Clarke) iz Adventure Consultants. Obe skupini sta šteli vsaka po tri vodiče in osem klientov. Noben od klientov iz Adventure Consultants ni imel izkušenj z vzponi na 8.000 metrov, le trije od njih pa so se v preteklosti že spopadli z visoko himalajsko nadmorsko višino.

Skupaj z njimi se pripravljamo na vzpon njihovega življenja ter spoznavamo motive, ki so jih privedli na ta najnevarnejši kraj na svetu. Ko vodji odprav spoznata, da je zaskrbljujoče veliko število alpinistov izbralo isti dan za vzpon – kar 34, se odločita, da bosta združila moči.


Jason Clarke kot Rob Hall, vodja odprave Adventure Consultants, v filmu Everest (vir Karantanija Cinemas)

Sprva so obeti odlični, prvi zapleti pa se pojavijo zaradi vmesnega popravljanja vrvi, kar povzroči zamudo pri doseganju vrha. Takrat narava pokaže svojo najbolj kruto stran. Alpiniste med spustom z gore zajeme eden najhujših snežnih viharjev, kar jih je bilo kadarkoli zabeleženih. V napetem boju za preživetje lahko le nemo opazujemo grozo in trepet na obrazu ekipe v baznem taboru, ko možnosti za srečen konec kopnijo z vsakim pretečenim trenutkom.

"Ljudje nismo narejeni za gibanje na višini Boeinga 747." – Everest

Everest ni le film o katastrofi, je tudi testament o silni želji po nadvladi naravnih elementov, ki včasih meji na norost. Je zgodba o predanosti, kljubovanju usodi ter brezmejni moči človeške volje, ki ne bo nikogar pustila hladnega, četudi zmrazi vse do kosti.

Doživite Everest v 3D – na rednih sporedih naših kinematografov od 24. septembra 2015.

Napovednik filma

Zanimivosti:
Film bo svetovno premiero doživel na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah.
Snemanje je potekalo v studih v Rimu in Veliki Britaniji ter v italijanskih Alpah in ob vznožju Everesta v Nepalu.
Zaradi uničujočega aprilskega potresa v Nepalu ima film tudi dobrodelno noto. Poleg pozivov k darovanju sredstev se bodo zvrstile tudi dobrodelne projekcije, namenjene pomoči.

Igralska zasedba: Jason Clarke, Josh Brolin Jake Gyllenhaal, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley in Emily Watson
Režija: Baltasar Kormákur
Scenarij: William Nicholson in Simon Beaufoy

Vir: Karantanija Cinemas

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.