Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
30. obletnica ustanovitve PD Onger Trzin Natisni stran
 

Dušica Kunaver: Zlatorogovo kraljestvo v ljudski dediščini
24.03.2013

Pred nami je prva prireditev v okviru celoletnega praznovanja 30. obletnice našega planinskega društva.
Nekje moramo začeti - in najbolje je seveda na začetku. Začnimo torej pri velikanih, Ajdovskih deklicah, čudežnih bitjih ... in Zlatorogu. Skupaj s prof. Dušico Kunaver poglejmo v njegovo kraljestvo!

Predavanje Dušice Kunaver
Zlatorogovo kraljestvo v ljudski dediščini
Dvorana Marjance Ručigaj, ponedeljek, 25. marec 2013 ob 18.00.
Prost vstop.

 
 
   
Predavanje
Dušice Kunaver o prisotnosti prostora Triglavskega narodnega parka oziroma Zlatorogovega kraljestva v ljudskem pripovedništvu.

Narava in človek sta v Triglavskem narodnem parku neločljivo povezana še iz časov, o katerem ne vemo veliko, le to, da so takrat po svetu hodili velikani, Ajdovske deklice in druga magična bitja, prostora Triglavskega narodnega parka pa ni ščitil zakon, ampak čarobni beli kozel z zlatimi rogovi, katerega rajski vrt z Belimi ženami in Kriovopetnicami so imenovali Zlatorogovo kraljestvo. O tem nam poročajo ljudska pripovedovanja. Miti, bajke in pripovedke o naših krajih bi nam morale zlesti pod kožo že v rosnih letih, slišati pa bi jih morali od svojih dedkov, babic, stricev in vaških pripovedovalcev, vsaj tako so prišle do njih. V čudnih hitečih časih današnjega človeka pa se je tekoča zlata nit ustnega prenašanja znanja pripovedništva (pa tudi drugega tradicionalnega znanja!) že skorajda pretrgala, nežno jo moramo vzeti v roke in s srcem prisluhniti tistim, iz katerih pripovedovanja še zvenijo modri glasovi preteklih dni: svet se od takrat ni toliko spremenil in v starih zgodbah je veliko modrosti, ki jo sedanjost nujno potrebuje, če naj se pristen odnos človeka z naravo, z njegovim okoljem ohrani zdrav.

 

Predavateljica Dušica Kunaver je po izobrazbi profesorica angleščine in ruščine, kulturna publicistka, s 40-letnimi učiteljskimi izkušnjami. V zadnjih dvajsetih letih predava o metodah učenja angleščine in o ljudskem izročilu po šolah in društvih. Napisala je stotine člankov ter več kot 90 knjig iz področja anglistike, pedagogike, narodopisja in alpinizma. Je prejemnica priznanj Zavoda za šolstvo, Andragoškega centra in najvišje državne nagrade za učitelje (1995) za življenjsko delo.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.