Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Markacijski odsek Natisni stran
 

115 let markirane poti na Rašico iz Trzina
03.05.2009

V letu, ko se spominjamo 150-letnice rojstva »očeta slovenske markacije« Alojzija Knafeljca (1859 – 1937) je prav, da opozorimo še na eno, sicer ne tako okroglo obletnico, ki je povezana z markacijami in – Trzinom!

Shojenih poti po gozdovih v širši okolici Trzina je bilo verjetno dovolj že v 19. stoletju. Njihovo število se v 20. stoletju prav gotovo ni zmanjšalo ... ampak ali ste vedeli, da je bila ena od teh poti (od črnuškega mostu čez Savo preko Rašice v Trzin) očitno ena prvih markiranih poti, za katere je poskrbelo leta 1893 novoustanovljeno Slovensko planinsko društvo? To nam potrjuje novica iz Ljubljanskega zvona (1893, št. 5): ... Reči moramo, da »Slovensko planinsko društvo« v kratkem času svojega obstanka vrlo deluje in napreduje. Doslej je zaznamenovalo ta-le pota: na goro Sv. Jošta (860 m) in sicer iz Kranja in Škofje Loke; na dolenjski Kum (1219 m) iz Hrastnika, Trbovelj in Zagorja; na Šmarijno goro (671 m) iz Tacna in Medvod; od črnuškega mostu čez Rašico (641 m) v Trzin ...

če vemo, da je Slovensko planinsko društvo v svojem prvem letu delovanja ... zaznamenovalo 97 potov poleg 11 potov po tivolskem gozdu ter popravilo in iz nova napravilo nekatera pota ... (Ljubljanski zvon, 1894, št. 4) smo lahko na nek način kar ponosni, da markacije popotnike in turiste iz Trzina na Rašico vodijo že toliko let!


Novica iz Ljubljanskega zvona (1893, št. 5)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.