Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
TV Onger Natisni stran
 

Nekoč je bil ledenik (dokumentarni film)
21.03.2015

V nedeljo, 22. 3. 2015 si boste lahko ob 21.55 na 1. programu TV Slovenija ogledali eko - dokumentarni film Nekoč je bil ledenik

Eko - dokumentarni film Nekoč je bil ledenik je avtorski odziv na globalno segrevanje ozračja in taljenje ledenikov. Skozi filmsko zgodbo nas vodi avtor Matjaž Fistravec, ki kot povezovalec, pripovedovalec in snemalec v kajaku vesla po alpski reki Dravi in srečuje različne sogovornike: klimatologinjo prof. dr. Lučko KAJFEŽ BOGATAJ, glaciologa mag. Miho PAVŠKA. geodetinjo dr. Mihaelo TRIGLAV – ČEKADA in naravovarstvenika mag. Martina ŠOLARJA. Film je ozaljšan z izredno fotografijo, izbranimi arhivi in domiselnimi animacijami.

V pogovoru z reko se znajde pri enem njenih izvirov: ledeniku Pastirica (Pasterza) pod Velikim Klekom (Großglocknerjem), ki izginja. Prav tako se manjšajo in tanjšajo ledeniki v Himalaji, Karakorumu in na zemeljskih polih. Na enem od dveh slovenskih ledenikov; Triglavskem ledeniku pod Kredarico, se filmska ekipa sreča s sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika, ki ledenik že od leta 1946 redno opazujejo, merijo in preučujejo. Od industrijske revolucije pred dvesto leti se je ledenik zmanjšal kar za stokrat. Njegovi ostanki merijo le še slabega pol hektarja. Triglavskega ledenika tako ni več. Na svojo nekdanjo slavo in atribute spominja le še z imenom.
Avtor pa s prstom pokaže tudi na krivca: novega Homo Sapiensa, ki je z neodgovornim onesnaževanjem s toplogrednimi plini povzročil velike otoplitve in porušil naravna razmerja na planetu.


Avtor filma na Dravi (vir: http://www.studio-alp.si/)

NAPOVEDNIKA:

NAPOVEDNIK from Andraž Fistravec on Vimeo.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.