Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
TV Onger Natisni stran
 

Splezala na ledeno goro in postala senzacija
21.12.2014

Vse se je začelo, ko so se pri podjetju GoPro odločili, da za predstavitev svoje nove kamere GoPro 4 ustvarijo čim bolj nenavaden reklamni video. Med drugim naj bi reklama vsebovala tudi posnetke s plezanja na ledeno goro. Reklama je zaradi svoje nenavadnosti in pisanosti pritegnila pozornost širše javnosti, plezalca na ledeno goro pa sta priznana tržiška alpinista, 41-letna Klemen Premrl in Aljaž Anderle.


Aljaž Anderle in Klemen Premrl sta preplezala že marsikatero zahtevno smer, a šele vzpon na fotogenično ledeno goro na Grenlandiji ju je približal širši javnosti.

Snemanje je potekalo letos poleti na severni Grenlandiji, kjer je največ možnosti, da najdeš pravo goro. V zaliv Disko Bay ledenik Kangerlua pri kraju Ilulissat vsak dan "bruha" na tone in tone teh čudovitih ledenih skulptur. Za potrebe snemanja sta glavna junaka splezala na osem različnih ledenih gmot, visokih od 20 do 70 metrov. Pravita, da sicer ni šlo za zahtevne smeri v pravem alpinističnem smislu, tako plezanje pa vsekakor ni preprosto, saj je ledena gora prav posebna podlaga. Kar naprej se premika, kruši … skratka, podobno je, kot bi plezal po serakih, kar pa med alpinisti ne spada med ravno najbolj priljubljen del plezanja.

Vabljeni k ogledu filma o plezanju na ledeno goro, filma o ozadju snemanja vzpona na ledeno goro - za konec pa seveda povabljeni tudi k ogledu reklame, zaradi katere je pravzaprav prišlo tudi do plezanja na ledeno goro.

Če pa bi se tudi sami radi spoprijeli s snemanjem akcijskih "filmov" - tu sta dva slovenska ponudnika, ki vam bosta kamero GoPro 4 z veseljem prodala (tam si lahko preberete tudi več tehničnih podatkov):
- ponudnik1
- ponudnik2
Opomba: Ne gre za komercialno obvestilo!

GoPro: To Climb An Iceberg in 4K (13:44)

GoPro: Behind the Adventure - Climbing Icebergs (4:36)

GoPro HERO4: The Adventure of Life in 4K

Vira:

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.