Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
TV Onger Natisni stran
 

Sto dvajset let slovenskega planinstva - ogled oddaje na spletu
28.12.2013

Oglejte si dokumentarno oddajo Sto dvajset let slovenskega planinstva, ki je bila na sporedu 26. decembra, na TV Slovenija, 1. program.

Oglejte si oddajo na spletu RTV SLO >>>

Pred 120 leti je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, predhodnik današnje Planinske zveze Slovenije. V dokumentarni oddaji se sprehodimo skozi zadnje stoletje, skozi zgodovino našega planinstva, ki je bila zelo pestra in zanimiva.

Ustanovitev slovenske planinske organizacije je bila nekakšna manifestacija nacionalnega dejanja, osvajanja ter odkrivanja gorskega sveta in navsezadnje ljubezni do gora, ki pa so bile v tistem času obvladovane s strani Nemcev. Akad. dr. Matjaž Kmecl pojmuje gorski svet kot "osvobojeno ozemlje", saj ta "človeka osvobaja običajnega, rutinskega, vsakdanjega življenja." Sprehod skozi zadnje stoletje pa priča, da so prav naše gore kar nekajkrat odigrale pomembno vlogo osvobojenega ozemlja tudi v nacionalnem smislu. Zato tudi ni naključje, da je Triglav postal eden glavnih simbolov slovenstva.

Temelji slovenskega planinstva, položeni pred sto dvajsetimi leti, so bili tako trdni, da so njegovi dosežki nemalokrat posegli v sam svetovni vrh - tako s področja alpinizma, kjer smo prav Slovenci dosegli kar nekaj najvišjih uspehov, kot z vključevanjem v najpomembnejše planinske mednarodne organizacije, skrbi za gorsko okolje in gorske poti. Danes je Planinska zveza Slovenije ena največjih organizacij, planinstvo pa ena najbolj množičnih dejavnosti med Slovenci.

Scenarij: Nuša Ekar.
Režiser: Božo Grlj.
Snemalec: Artur Rutar.
Montažer: Miloš Miloševič.

Oglejte si oddajo na spletu RTV SLO >>>.

Pripravila Zdenka Mihelič

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.