Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
MO - Nore krave Natisni stran
 

PS Nore krave - Prilagojenost rastlin v gorah
20.03.2005

Enako kot pri PS Bibe smo poskusili tudi pri PS Nore krave. Žal pa v petek naše srečanje ni bilo ravno bog ve kako dobro obiskano - rojstni dnevi vse preveč povzročajo osip ...
Smo si pa privoščili posneti prave kratke filme z razlago, kaj je prednost posameznih prilagoditev rož ...
Rože so, kot boste videli, zelo modernizirane ...

foto: Irena

Špela: Moja rožica ima poseben zbiralnik za elektriko (bel klobuk na vrhu), s katero si omogoča gibanje. če pa ji kaj "crkne", lahko nadaljuje zbiranje elektrike tudi z listki, ki visijo s klobuka. Po steblu ima navit rezervni kabel.
Tako se rožica lahko pomika po melišču, če je ogrožena zaradi nevarnosti plazu. To ji omogočajo posebne nogice, s katerimi se pomika gor in dol. Ker so zelo občutljive, jih ima pokrite z belimi pokrovkami.

(slika z videa)

Matevž: To je moja rožica, ki živi na pobočju. Samo zgornji del je na površju. Spodaj ima močne koreninice. Zgoraj ima cevko, skozi katero dobiva vodo. če pa pride plaz ali neurje ji ne more nič zaradi ščita.

(slika z videa)

Jaka: Moja rožica je prilagojena za življenje na melišču. Proti kamnitim plazovom jo varuje dolga zajla, ki obenem deluje kot strelovod. Roža ima tudi satelitsko anteno, ki odbija UV žarke. Z anteno rožica sprejema podatke o vremenu z vsega sveta. Tudi žejna ni nikoli, saj ima na treh mestih narejene zbiralnike za vodo, ki zberejo vso vodo, ki pade nanjo.

Gašper: To je moja roža, ki ima urejeno TV sprejemanje dogodkov s celega sveta. Na vrhu ima zaščito proti kamenju, dežju, strelam ...

(slika z videa)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.