Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Trzin Natisni stran
 

Prazgodovinska naselbina na Ongru
06.01.2007

 
  Hrib Onger – prihajajoči z vzhoda ga vidijo takole
   
Tisti, ki radi poslušajo starejše ljudi, so sem in tja lahko slišali, da naj bi nekoč, v »davnih časih« bil naš trzinski hrib Onger (378 m) poseljen. »Ta stari« marsikaj vedo, a pravega potrdila o teh govoricah doslej še ni bilo. Hrib Onger, po katerem nosi ime naše planinsko društvo, je bil doslej arheološka »tabula rasa«. Veseli smo, da se je Občina Trzin kot investiror projekta odločila odvezati mošnjiček in s tem dala zeleno luč raziskovanju.

 
  Hrib Onger
   
čisto »ta pravi« arheologi so Onger sicer omenjali kot morebitno zanimivo arheološko najdišče. Možno je, da je bila v prazgodovini, v starejši železni dobi (800 – 400 pr.Kr.) na Ongru utrjena naselbina. To gradišče bi takrat skupaj s sosednjima (Gobavica, Straški vrh nad črnučami) lahko obvladovalo prostor zahodnega dela Mengeškega polja.

In sedaj so čisto »ta pravi« arheologi končno prišli tudi k nam. Po svojih uveljavljenih metodah so naredili nekaj sond (40x40x40 cm) in na pregledanem območju našli 21 fragmentov keramike. Zanimivo je, da je kar 16 kosov iz prazgodovinskega obdobja, en fragment pa iz obdobja zgodnjega srednjega veka (Slovani).

Arheologi sedaj na podlagi rezultatov trdijo, da na pregledanem območju obstajajo močne arheoloških sledi, ki so potrdile prisotnost arheološkega najdišča na omenjenem območju. Na podlagi najdenih predmetov predvidevajo, da so področje naseljevali ljudje že v prazgodovini (700 pred Kr.) in morda tudi pozneje v obdobju zgodnjega srednjega veka (Slovani) (700 po Kr.). Na podlagi dobljenih rezultatov arheologi sedaj trdijo, da obstaja velika verjetnost, da bi lahko bilo na tej lokaciji halštatsko gradišče z obzidjem.

In ne samo to: arheologi tudi odločno trdijo, da je nekje na območju Trzina res vodila tudi rimska cesta, vendar njene lokacije za zdaj še niso našli.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.