Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Trzin Natisni stran
 

Razstava 'Pozdrav z bojišča' v trzinskem CIH
08.04.2008

Otvoritev nove razstave
POZDRAV Z BOJIŠčA
Prva svetovna vojna in boj za meje po njej na razglednicah

Petek, 11. april 2008 ob 18.00 v razstavišču Centra Ivana Hribarja v Trzinu

Leto 2008 zaznamuje pomembna obletnica v evropski in svetovni zgodovini, 90 let od konca 1. svetovne vojne, vojne, ki je tudi slovenske domove zaznamovala z množico padlih vojakov, s pomanjkanjem in z izgubo slovenskega ozemlja.

Razglednice iz izredno bogate zbirke prof. Milana Škrabca in iz zasebnih zbirk trzinskih družin oživljajo vsakdanje življenje v 1. svetovni vojni. Prikazujejo nam vojaško življenje, zmage in poraze, srečanje s smrtjo, propagando pa tudi civilno življenje in porušeno domovino. Neposredno nas seznanjajo z dogajanjem po 1. svetovni vojni, ko so se oblikovale slovenske (jugoslovanske) meje, pri čemer je imel odločilno vlogo kamniški rojak general Rudolf Maister Vojanov. Poleg sprednje strani razglednic nam marsikaj pove tudi zadnja stran – še bolj osebno začutimo čas s sporočili, ki so jih vojaki in drugi, vključeni v zgodovinski proces, pošiljali sorodnikom in prijateljem.

Razstavo spremlja brošura, v kateri je poleg razglednic in fotografij iz 1. svetovne vojne, predstavljeno življenje v zaledju velikih front. Avtorja besedila sta Milan Škrabec in mag. Zora Torkar.

Razstava bo odprta do 21. maja 2008.

Planinski prijatelji - vabljeni k ogledu razstave. 1. svetovna vojna je bila zelo prisotna tudi v našem gorskem svetu, in tisti, ki ga gorništvo zanima malo širše, te priložnosti ne bo zamudil.

 
  Jožef Šmon (v prvi vrsti v sredini) iz Trzina s skupino avstro-ogrskih častnikov, fotografiran v Puli, ok. 1915, iz zbirke Jakoba Šmona.
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.