Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Nov znak in statut PZS
19.06.2007

 
 
   
Planinska zveza Slovenije je na svoji redni skupščini, ki je bila 19. maja 2007 v Ilirski Bistrici sprejel nov Statut PZS (pdf, 165 kB). Prinaša nekaj (bolj ali manj pametnih, premišljenih) novosti, mi pa se trudimo, da bi »izbrskali« največje »cvetke«:

  • 1. člen: Planinska zveza Slovenije (v nadaljnjem besedilu: PZS) je zveza planinskih, alpinističnih in plezalnih društev, klubov ter drugih društev, ki se ukvarjajo s planinstvom, alpinizmom, plezanjem v različnih okoljih, turnim smučanjem, turnim kolesarjenjem, varovanjem gorske narave, preventivo in gorskim reševanjem (v nadaljnjem besedilu: člani PZS). PZS je naslednica Slovenskega planinskega društva. (Po novem je v družini dejavnosti PZS tudi »turno kolesarjenje« - sprejetje je podrlo vse hitrostne rekorde v »stoletni organizaciji«: od javnega predloga pa do sprejetja na Skupščini je poteklo 15 (!!!) dni – to pomeni, da so bili večinoma UO PD in MDO-ji izključeni iz odločanja. Demokracija??).
  • 11. člen: Znak PZS je silhueta Jalovca, ki jo obkroža svetlo moder trak v obliki podkve z napisom "Planinska zveza Slovenije". Spodaj je svetlo moder trak, povezan z belim, na katerem je letnica 1893 — takrat je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo z namenom, "da bi ohranili slovensko lice slovenskim goram". Na vozlišču je bel trak oblikovan v pentljo, v kateri je kratica SPD. (Morda sprejetje novega simbola (ki se od starega pač ne razlikuje, dodan je le napis SPD) niti ni problematično: Za nasledstvo SPD se »grebe« marsikdo – celo PD Ljubljana Matica, ki bi zaradi svojih precej čudnih manir v gorah moralo biti raje »tiho kot miška«. Eni res ne poznajo sramu (!!).
  • 23. člen: (2) Planinsko društvo, ki se vključi v PZS, mora imeti najmanj 30 članov (A in B), alpinistično, plezalno ali drugo društvo oziroma klub pa najmanj 20. (Hmm, kaj pa so člani S+Š oz. P+O? So člani, niso člani, ...?? Mogoče bi bolje zvenelo, če bi bilo zapisano »odrasli člani«??
  • 47. člen (govori o predsedniku PZS): (1), zadnja alineja: da ni izvoljen ali imenovan funkcionar katere izmed političnih strank na ravni države, pokrajine ali občine. (To je končno pametna odločitev – kdo pa si želi v »nadstrankarski« organizaciji strankarskega človeka na krmilu – seveda le politične stranke, ne pa običajno članstvo).
  • 47. člen (govori o predsedniku PZS): (2) Kandidat za predsednika lahko predlaga v izvolitev tudi tri podpredsednike s seznama prispelih kandidatur ali po svoji izbiri. (Tu je pa problem – na zadnji, volilni Skupščini PZS v Radovljici sta bila izvoljena dva podpredsednika (Gašparič in Vidovič), letos pa še Goršič in Skobe – se pravi, da ima predsednik PZS sedaj štiri podpredsednike (kar je v nasprotju s sprejetim Statutom).
  • Verjetno pa bi se našlo še kaj …

    © PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.