Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Predavanje Mira Štebeta: Mongolija
20.03.2024

Predavanje Mira Štebeta: Mongolija
četrtek, 21. 3. ob 19. uri v veliki predavalnici Doma za zaščito in reševanje (Mengeška 2a)
 
Mongolija, dežela v kateri živi več konj kot ljudi, se je v zgodovino zapisala kot domovina enega najuspešnejših in najbolj zloglasnih osvajalcev srednjevaškega sveta Džingiskana. Na njenih neskončnih, travnatih planjavah se je čas tako rekoč ustavil v času, ko je začel Džingiskan zbirati svoje horde za osvajalske pohode. Številni Mongoli kot nomadi še vedno živijo v šotorih – gerih, ob svojih ogromnih čredah konj, drobnice, jakov in jelenov. Ohranili so običaje svojih prednikov, med drugim naadam, slikovit festival, med katerim se pomerijo v jahanju, rokoborbah in streljanju z loki. Dežela je še vedno posejana s številnimi budističnimi samostani, v njej pa skoraj ni cest in njeno odkrivanje v terenskih vozilih ter na hrbtih konj in kamel je res svojevrstna pustolovščina.
Ob tem pa dežela Mongolov skriva nešteto naravnih lepot in zanimivosti, od sipin puščave Gobi, kjer se še zibajo karavane dvogrbih kamel, do plamtečih pečin, med katerimi znanstveniki še vedno odkrivajo nove in nove vrste okamenin dinozavrov. Tam so tudi slikovita jezera in slapovi pa tudi hribi.
 
O vsem tem in še o marsičem, bomo lahko poslušali in videli na predavanju Mira Štebeta, ki bo v četrtek, 21. 3. v veliki predavalnici Doma za zaščito in reševanje (Mengeška 2a) ob 19. uri.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.