Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Nov bivak pod Grintovcem
07.05.2008

V GRS Kamnik so se začeli pripravljati na postavitev novega Bivaka Pavleta Kemperla pod Grintovcem, ker je stari žal pričel razpadati.

Načrtujejo, da bi ga dokončali do konca letošnjega leta. Bivak pogosto pride prav na reševalnih pa tudi iskalnih akcijah. Za postavitev potrebujejo seveda denarna sredstva. Zato kamniški gorski reševalci prosijo, da jim pomagate. Kot posameznik lahko darujete 20 ali 50 €, kot donator 200 ali 500 €. Sredstva nakažite na TRR 02312-0035354472, sklic 2100, ali jih osebno izročite članom Društva GRS Kamnik.
Na željo bo vaše ime izpisano na spominski plošči na bivaku.

Pa še nekaj besed o dosedanjem bivaku:


Bivak Pavleta Kemperleta pod Grintovcem, foto: Vladimir Habjan

Bivak Pavla Kemperla stoji na Legarjih na Velikih podih na nadmorski višini 2070 m. Je eden najvišje ležečih bivakov v naših gorah. Imenovan je po enem od začetnikov alpinizma v Kamniško - Savinjskih Alpah in načelniku postaje GRS Kamnik v letih 1951 − 1968. Kemperle je bil tudi pobudnik izgradnje bivaka, ki stoji na križišču poti, ki vodijo od Zoisove koče na Kokrškem sedlu proti vzhodu čez Mala vratca na Legarje in naprej po podih čez Sleme na Tursko goro in naprej na Kamniško sedlo ali s Turske gore na Okrešelj. Druga pot se od bivaka odcepi proti severu na najvišje vrhove Kamniških Alp: Grintovec (2558 m), Dolgi hrbet (2473 m), Skuto (2532 m) ali čez preval Mlinarsko sedlo proti češki koči na Ravneh.

Ker leži bivak na križišču pomembnih poti, je v teh letih nudil zavetje planincem, ki so jih na Velikih podih ujeli nevihta, noč, snežni metež, leden prehod čez Jurjevec, ki so se zgubili ali omagali. Skromna oprema bivaka zadostuje komaj za preživetje, čemur je bivak tudi namenjen. Marsikaterega planinca pa so gorski reševalci našli s pomočjo vpisne knjige, če se je le vpisal vanjo. Nekajkrat so se vanj zatekli tudi gorski reševalci, ko so iskali ponesrečene ali izgubljene. Posebno tisti, ki so bili prisiljeni uporabiti to skromno zavetja vedo, kako prav pride v nuji.

Z uro in pol hoje oddaljenim bivakom pod Skuto na Malih podih se lepo dopolnjujeta v osnovnem poslanstvu: zaščititi planince pred najhujšim.


Notranjost bivaka, foto: Vladimir Habjan

Bivak je bil zgrajen v kamniškem podjetju Alprem, notranjo opremo pa so izdelali člani postaje GRS Kamnik. Zaradi slabega vremena v jeseni se je postavitev zavlekla za eno leto. Iz doline ga je leta 1973 pripeljal vojaški helikopter, člani postaje pod vodstvom tedanjega načelnika Toneta Škarje so ga − po predhodni pripravi temeljev – pritrdili v nekaj urah. V 35-ih letih pa je »kiosk«, kot ga planinci imenujejo zaradi tipske izgradnje, v krutih gorskih razmerah pričel razpadati. Njegov čas se izteka. Odpeljati ga moramo v dolino in nadomestiti z novim.

Hvala in srečno v gorah!
GRS Kamnik

GRS Kamnik: Gradimo nov bivak (letak, pdf, 361 kB)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.