Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Izlet na Uršljo goro (1699 m)
10.07.2024

V soboto, 13. 7. vas vabimo na izlet na Uršljo goro – ki ji Korošci ljubkovalno rečejo Urška. Vročina konec tedna ne bo več tako huda, pot, ki bo od nas terjala le uro hoje, večinoma po gozdu, pa ne bo preveč naporna. A Urška lahko obiskovalcem ponudi in pokaže marsikaj – starodavno cerkev svete Uršule, gostoljuben planinski dom, najvišji čebelnjak v Sloveniji, skalo v katero se je ugreznila noga svete Uršule in še marsikaj.

Gora je izredno razgledna in prav primerna za obisk v poletnih mesecih.

 

Zbor udeležencev bo ob 6:30 na parkirišču pred trgovino Spar v Trzinu. Prevoz bo z lastnimi avtomobili, hrana iz nahrbtnika (čeprav tudi v domu na Gori postrežejo z okusnimi jedili in seveda tudi osvežilnimi pijačami).

Izlet bo vodil Miro Štebe, ki do petka zjutraj sprejema tudi prijave na tel: 041 370 206.

 

Dostop do izhodišča: Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Kotlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo na lokalno cesto, ki vodi mimo župnijske cerkve (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost, če pa prihajamo iz smeri Raven na Koroškem pa nadaljujemo desno). Za cerkvijo se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas po približno kilometru vožnje pripelje do križišča ob cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, kjer nadaljujemo levo. Ko nas malo naprej cesta pripelje ob rob gozda, kjer nadaljujemo desno (naravnost Ivarčko jezero). V nadaljevanju nas vzpenjajoča se cesta vodi še mimo nekaj križišč, kjer nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Od Naravskih ledin nadaljujemo naravnost, po cesti, ki kmalu preide na jugozahodna pobočja Uršlje gore, nato pa na naslednjih dveh križiščih nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore. Višje se cesta dokaj strmo vzpenja, nato pa polkrožno zavije levo. Parkiramo na primernem mestu ob zapornici, kjer je v bližini tudi označeno razpotje več poti.

Opis poti: Z izhodišča na izravnavi pod Malim vrhom nadaljujemo po makadamski cesti, preko katere je zapornica. Po cesti, kateri se kmalu priključi markirana pot od Poštarskega doma pod Plešivcem in Ivarčkega jezera, se pričnemo kar strmo vzpenjati. V nadaljevanju se s ceste, ki sprva še poteka skozi gozd odcepi oz. priključi še nekaj poti, mi pa ves čas nadaljujemo po cesti. Višje se gozd konča in vse bolj razgledna pot nas pripelje do cerkve sv. Uršule in nekaj korakov naprej še do planinskega doma. Od doma nadaljujemo po poti, ki se nahaja med cerkvijo in domom proti oddajnikom. Pot oddajnike obide po levi strani in se v rahlem vzponu povzpne do križa na vrhu gore.


© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.