Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Izlet na Špik Hude police (ODPOVED)
19.06.2024

Po včerajšnjem in današnjem pogovoru z dežurnim društvenim meteorologom - preučil je vse možne napovedi, je izlet na Špik Hude police za jutri odpovedan.

 
ŠPIK HUDE POLICE (Cima di Terrarossa); 22. 6. 2024
Še nekaj tehničnih podatkov o poti (da se boste lažje odločili za izlet). Gre za vrh, kjer z najmanj napora dosežete veliko višino vrha. (Večkrat preizkušeno s člani MO PD Onger Trzin)
 
*****
 
ŠPIK HUDE POLICE (Cima di Terrarossa) 2.420 m
  • Lahka, neoznačena pot (mulatjera)
  • Čas hoje 3 ure
  • Izhodišče planina Pecol 1.510 m
  • Oprema: primerni pohodni planinski čevlji, priporočljiva je čelada, pohodne palice, primerna planinska obleka, tudi vetrni anorak, zaščita proti dežju (naročili smo sonce)
  • hrana iz nahrbtnika, prevoz z osebnimi vozili (v Trzinu pred Sparom se razdelimo po avtomobilih)
Dostop do izhodišča:

S parkirišča pred Sparom v Trzinu se zapeljemo na trzinsko vzhodno obvoznico v smeri proti Ljubljani. Na Dobravi zavijemo proti Črnučam in za mostom preko Save na Nemško cesto po kateri se zapeljemo na AC proti Gorenjski. Za Jesenicami, pred prehodom Karavnke zavijemo desno na cesto proti Kranjski gori.

Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (Na Žlebeh) / Sella Nevea. Ko se cesta že začne spuščati proti Reklanski dolini, pa se v ostrem levem ovinku v desno odcepi ozka in strma cesta proti Montaževi visoki planoti / Altopiano del Montasio (ob križišču so oznake v ital. jeziku). Tej cesti nato sledimo do velikega označenega parkirišča, ki se nahaja nekaj 100 m pred sirarno Pecol (nadaljnja vožnja je prepovedana).

Opis poti:

  • V križišču na koncu parkirišča nadaljujemo desno proti koči "Rifugio di Brazza". Zložno cesto, ki se vzpenja čez planino Pecol zapustimo na mestu, kjer nas slabo vidne markacije usmerijo levo na peš pot, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do planinske koče. Od koče nadaljujemo v smeri "Cima di Terrarossa" po zložni poti, ki se vzpenja čez travnata pobočja. Le nekaj deset korakov od koče pa pridemo na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti (levo Montaž). Vse bolj razgledna pot pa nas višje pripelje na strma pobočja Špika Hude police. Tu si je zaradi precejšnjega števila kozorogov, ki pogosto prožijo kamenje pametno nadeti čelado. Naprej se vzpenjamo po stari vojaški mulatjeri, ki pa ni markirana. Zmerno strma pot ob kateri lahko ves čas opazujemo številne kozoroge pa nas višje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi poti v smeri "Terrarossa" (desno "Ceria Merlone"). Še vedno nemarkirana pot pa nas malo naprej pripelje na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Montaž). Vse bolj kamnita pot pa nas nato pripelje do manjše škrbine v glavnem grebenu. Nadaljujemo levo in nato po nadaljnjih dobrih 5 minutah hoje po razglednem vršnem pobočju stopimo na vrh Špika Hude police.

  • Pot ni markirana je pa na razpotjih označena, tako da z orientacijo ni večjih težav.
  • Prijave zbira do četrtka zvečer do 20. ure vodja izleta Miro Štebe na tel: 041 370 206 ali na e-naslov: miro.stebe@siol.net.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.