Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Prvi Rokovnjaški pohod v Trzinu
04.01.2004

Pred leti je znani planinski delavec iz Mengša, Peter Lavrič, ki ga precej Trzincev pozna po tem, da je vrsto let vodil plinsko postajo INE v Trzinu, dal pobudo za nočni rokovnjaški pohod od Trojan do Velike planine. Šlo je za razmeroma zahtevne pohode, ki so terjali kar dobro telesno pripravljenost in vzdržljivost, letos pa so rokovnjaški pohod prvič speljali po poti od Trojan do Trzina. Na sestanku turističnih delavcev t.i. Podjetne regije, v katero je uvrščena tudi naša občina, so namreč razpravljali, kako bi po podjetni regiji speljali kar največ privlačnih kolesarskih in pohodniških pešpoti. Eden od udeležencev se je spomnil tudi rokovnjaškega pohoda in ker so planinci take pohode že prirejali, so se hitro dogovorili, da bo pohod tokrat speljan nekoliko drugače.

če pogledamo v zgodovino, lahko vidimo, da pohod, kakor je speljan zdaj, res pelje bolj po območjih, ki so jih v preteklosti zaznamovali rokovnjači. Znano je, da so na celotnem območju črnega grabna, od Trojan do Prevoj, v preteklih stoletjih nad tamkajšnjim cestnim prometom res »gospodovali« rokovnjači. Zelo močno oporišče rokovnjačev pa je bil tudi Trzin, kjer so bili še zlasti dejavni na cesti od Trzina do Dobrave. Znamenju sv. Janeza, ki je nekoč stalo v bližini mesta, kjer je zdaj piramida v industrijski coni, so sploh zaradi številnih rokovnjaških napadov in tudi pobojev rekli kar krvavo znamenje.

Ni čudno, da je naša občina tako postala pokrovitelj 13. nočnega pohoda, ki je pohodnike popeljal v noči s 24. na 25. maj po stezah od Trojan do trzinskega kamnoloma. Glavni organizatorji pohoda so bili planinci, predvsem Meddruštveni odbor planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja in Meddruštveni odbor Ljubljana, za pripravo sklepnega srečanja v trzinskem kamnolomu pa je poskrbelo naše planinsko društvo Onger, ki je ob tem spomnilo tudi na svoj jubilej – 20. obletnico svojega obstoja. Trzinski planinci so v kamnolomu poskrbeli za prireditveni prostor, postavili so velik šotor, mize in klopi, poskrbeli za glasbo in ozvočenje, udeležencem pa so ob prihodu v kamnolom v roke potisnili tudi zgibanke, ki so predstavljale osnovne podatke o rokovnjačih in trzinskem planinskem društvu, Turistično društvo pa je poskrbelo za dodatno predstavitveno gradivo o naši občini.

Na tokratnem pohodu je sodelovalo približno 190 pohodnikov, od tega jih je bilo 9 iz Trzina. Udeleženci so tokratno smer pohoda zelo pohvalili, zdela pa se jim je precej lažja od tistih, ki so jih morali premagovati na prejšnjih pohodih. Ni čudno, da so pot prehodili prej kot so načrtovali organizatorji. Prvi pohodniki so začeli v kamnolom prihajati še predno so se tam zbrali vsi, ki bi jih morali tam pričakati. Vendar je treba organizatorje vseeno pohvaliti, da so se hitro znašli in se je tistim, ki so prišli prvi, zdelo še celo fino, da so bili tako hitri, da so vse presenetili. Bo pa treba pri naslednjih pohodih računati tudi s hitrejšo hojo udeležencev pohoda.

Ko smo se kasneje pogovarjali z udeleženci, so bili vsi polni pohvalnih besed na račun pohoda in tudi priprave sklepnega srečanja v kamnolomu. Vsak udeleženec je v kamnolomu dobil rokovnjaški golaž, seveda pa se je po celonočni hoji prileglo tudi kaj tekočega. Po krajšem priložnostnem programu so se udeleženci začeli razhajati, ob slovesu pa so veselo zatrjevali, da se drugo leto spet vidimo.

Planinsko društvo Onger Trzin se za pomoč pri pripravi zaključnega dela pohoda zahvaljuje Občini Trzin, Občinskemu štabu Civilne zaščite, Turističnemu društvu, Kulturno-umetniškemu društvu Franc Kotar Trzin, Francu Valenčaku in družini Burgar.

 

Miro Štebe

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.