Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Najavljeni izleti Natisni stran
 

08.10.2022
izlet MDO KBO ob Prazniku Kozjanskega jabolka

Vabljeni na jesenski izlet na Kozjansko!
Na izlet še posebej lepo vabimo vse člane planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja.

Dobimo se v soboto, 8. oktobra 2022 ob 6.45 (odhod ob 7.00), v Domžalah, na parkirišču v športnem parku na Kopališki ulici.

Podali se bomo na Kozjansko, kjer bomo najprej obiskali Grad Podsreda. Na razgledni točki na severni strani gradu se nam bo razprostrl razgled na srednjeveški trg Podsreda, dolini Bistrice in Sotle ter Hrvaško Zagorje. Za kratek čas se bomo prepustili tudi srednjeveškim zgodbam, ki so oblikovale in ohranile to čudovito romansko arhitekturo skoraj neokrnjeno skozi stoletja.

Po ogledu gradu se bomo podali še na Grajsko pot Podsreda, ki nas bo vodila po gozdni poti navzdol do Trga v Podsredi mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici. Na poti bomo pozorni na izredno biotsko raznolikost živih bitij v naravi. Umirjene hoje s postanki bo za dobro uro.

V preostanku časa si bomo ogledali še razstavo Starih sort jabolk in Razstavo gob v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi. Verjamemo pa, da ne bo manjkalo priložnosti za uživanje v dobrem jabolčnem štrudlju in ostalih domačih dobrotah, ki bodo na voljo na več kot 150 stojnicah na osrednjem Trgu v Podsredi v okviru dogajanja ob 23. Prazniku kozjanskega jabolka.

Za pot se primerno oblecite, saj bomo izlet izvedli v vsakem vremenu. Vrnitev v Domžale načrtujemo okoli 18. ure.

Prispevek udeležencev: za člane planinskih društev MDO KBO* je prispevek 5 eur in vključuje prevoz, voden ogled Gradu Podsreda, ogled razstave starih sort jabolk in razstave gob v Slovensko Bavarski hiši ter obisk sejemskega prostora z več kot 150 stojnicami na Trgu v Podsredi. Za otroke (P+O) v spremstvu staršev, prispevka ni. Za ostale udeležence je prispevek 25 eur.

Zaradi organizacije izleta se obvezno sami prijavite prek spletnega obrazca ali pošljite prijavo na SMS 041 731 797. Prijave zbiramo do zapolnitve avtobusnih sedežev oziroma do vključno četrtka, 6. oktobra 2022. V kolikor se kdo od prijavljenih izleta ne bo udeležil, naj prosim pravočasno sporoči in odstopi svoj sedež ostalim! Pri prijavi na SMS napišite Ime, priimek in vaše planinsko društvo.

Več informacij o izletu vam z veseljem posredujem Helena Kermauner, vodnica PZS pri PD Domžale, mail: helena.kermauner@gmail.com.

Prijazno vabljeni!

Meddruštevni Odbor planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja

* Avtobusni prevoz krije Planinska zveza Slovenije za člane Planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja: PD Bajtar, PD Blagovica, PD Domžale, GRS Kamnik, PD Janez Trdina Mengeš, PD Kamnik, PD Komenda, PD Moravče in PD Onger Trzin.


 

Zgodovina jabolk

Prvotna domovina jabolk je na Bližnjem vzhodu (Mezopotamija). Najstarejše ostanke jabolk, stare vsaj 6500 let, so arheologi odkrili na območju Jeriha v dolini reke Jordan in v Mali Aziji. Zdravilno moč jabolk so poznali že Egipčani, ki so jablane sadili vzdolž reke Nil. O njih so pisali stari Grki in Rimljani. Prav njihov je pregovor, ki se je ohranil do današnjih dni: »Jabolko na dan odžene zdravnika stran«. Drugi pregovor pa pravi, da bi zdravniki ostali brez posla, če bi mi vsak večer pred spanjem pojedli eno jabolko.

S pohodi Rimljanov so se različne vrste jabolk razširile po vsej Evropi, celo na britanske otoke. Pomembno vlogo pri tem so imela tudi germanska in slovanska plemena. V starem veku so jablane sadili naključno; sadovnjaki kot poseben prostor za sadna drevesa so se pojavili šele v srednjem veku, najprej znotraj samostanskih in pozneje tudi grajskih obzidij.

V tretjem stoletju pred našim štetjem je grški botanik Teofrast predstavil cepljenje, kar je omogočilo izbor in ohranitev določenih lastnosti plodov pri razmnoževanju in tako nastanek različnih sort. Sodeč po Valvazorju so na prelomu v novi vek na naših tleh poznali že več sto sort jabolk. (vir)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.