Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

27.03.1893
Rodil se je legendarni alpinist Joža čop

 
  Joža čop v steni
   
Igra datumov zna biti zelo zanimiva. Tudi v opisanem primeru: 27. februarja 1893 je potekal ustanovni občni zbor Slovenskega planinskega društva (SPD). Točno mesec dni kasneje, 27. marca, pa se je rodil legendarni alpinist Joža čop, ki je vtisnil velik pečat v slovenski alpinistični zgodovini.

Joža čop je preplezal ok. 30 prvenstvenih smeri v Julijskih Alpah (Jalovec, Mala Mojstrovka, Kukova špica, Rigljica, Široka peč, Škrlatica).

Bil je eden začetnikov zimskega alpinizma ter član Turistovskega (alpinističnega) kluba Skala.

Najbolj znan je njegov vzpon po Osrednjem stebru Triglava (zdaj čopov steber), ki sta ga opravila skupaj z Paulo Jesih (Pavla se je vedno podpisovala kot Paula!), prav tako odlično predvojno alpinistko, med 26. in 30. junijem 1945. Utrujena od vojne in netrenirana sta se odpravila v Steno in nastala je ena najpomembnejših zgodb slovenskega alpinizma.

 
  Joža čop je postal prava ikona – s svojo pipico in vrvjo čez rame ...
   
čopov steber je še danes zahtevna in predvsem zelo zaželena smer za vsakega resnega alpinista. Pred leti je režiser in alpinist Matjaž Fistravec posnel film Steber, ki govori o vzponu čopa in Jesihove, letos (2005) pa smo dobili tudi knjigo čopov steber – Dvakrat prvič, za katero sta gradivo zbrali in uredili Dušica Kunaver in Brigita Lipušcek. Knjiga govori o dveh pomembnih dogodkih, vezanih na čopov steber – o prvem vzponu čez Steber ter o prvem zimskem vzponu pozimi leta 1968, ki so ga opravili Aleš Kunaver, Stane Belak– Šrauf in Tone Sazonov – Tonač. Kar osem dolgih zimskih dni in noči so trije plezalci preživeli v 1000 metrski steni, ki jim je postregla z mrazom in plazovi. Takšne herojske zgodbe so v modernem alpinizmu redke.

Umrl je 28. 6. 1975.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.