Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

18.02.1896
Rojen slikar Valentin Hodnik

 
  Valentin Hodnik
   
Valentin Hodnik se je rodil 18. februarja 1896 v Stari Fužini. Bil je slikar predvsem bohinjskih gora. Gojil je značilno realistično obarvan slog, bogat poetičnega razpoloženja.

Kot mnogo velikih umetnikov je pokazal slikarsko in rezbarsko nadarjenost že v osnovni šoli. Ker pa doma niso bili premožni, je moral poprijeti za vsako delo v hiši, na polju, v gozdu. Bil je pastir, potem majer, gozdar, kmet in lovec.

Po ljubljanski Umetno-obrtni šoli si je zaželel iti še na visoko šolo. Vendar je že po dveh semestrih, ki ju je prebil na zagrebški likovni akademiji, opustil študij in se vrnil v Bohinj zagrenjen, z občutkom in slabim slovesom faliranega študenta, za vselej. Pomanjkanje sredstev – štipendije mu niso dodelili – je bilo krivo njegove življenjske tragedije. Nemiren, po malem čudaški je taval po bohinjskih gorah. Slikal jih je v soncu in snegu, v viharju in cvetju. Zanj so bile gore vedno lepe, vse ljubezni vredne.

Slikarski opus Valentina Hodnika je ogromen – saj je mož dobesedno slikal dan za dnem. In to blizu 20 let. Vendar so njegova dela raztresena po vsem svetu. Kajti ne le domačini, ki so šli s trebuhom za kruhom iz Bohinja v druge kraje, tudi tujci – letoviščarji so si želeli odnesti za spomin sliko prelepih gora. Za majhne denarje so jo kupili od Hodnika.

 
  Valentin Hodnik: Triglav s sosednjimi vrhovi
   
Kdo ve, koliko časa bi lahko še živel in ustvarjal, če se mu ne bi zalomilo še v ljubezenskem življenju. Močno se je zaljubil v neko Uršo iz Srednje vasi. Vse je že kazalo, da se bosta poročila, pa se je premislila. A to še ni bilo dovolj: v zadnjih letih mu je ohromela tudi desnica …

Hodnikovo življenje se je izteklo že 6. decembra leta 1935. Na Miklavža je sam sebi podaril smrt …

Vir:
Slovenske novice, Ivan Sivec, Slikar bohinjskih gora (05.08.2006)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.