Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

17.02.1990
Nesreča Jean-Marca Boivina

 
  Jean-Marc Boivin
   
Pri snemanju dokumentarca za francosko TV se je smrtno ponesrečil francoski ekstremni smučar, specialist za plezanje v ledu in gorski vodnik Jean-Marc Boivin. Nesreča se je zgodila pri »base jumpu« ob najvišjem slapu na svetu – Angelskem slapu (“Salto del Angel”, 979 m) v Venezueli.

Jean-Marc je precej pozornosti vzbudil 26. septembra 1986, ko je kot prvi z zmajem poletel z Everesta (polet v bazo je trajal 12 minut).

Preplezal je ok. 200 prvenstvenih smeri, znal pa je na svojevrsten način opraviti povezovalne vzpone. Tako je marca 1986 v eni, 20 urni turi, povezal Mont Blanc, Aiguille Verte, Les Courtes, Les Droites in Grandes Jorasses. Kako je to mogoče? Ponoči je odsmučal z vrhnje postaje žičnice na Aiguille du Midi (3842 m) do vznožja Aiguille Verte (4122 m). Ob 4:30 je začel s plezanjem in kot prvi v dveh urah preplezal smer Grassi. Z vrha se je s padalom spustil pod Les Droites (4000 m), v treh urah in pol splezal ozebnik Davaille. Spet s padalom do Les Courtes (3856 m), kjer je v dveh urah in pol ponovil Švicarsko smer. Spet je poletel in ob štirih popoldne pristal pod Grandes Jorasses (4208 m). Splezal je slavni Mrtvaški prt (Linceul). Zvečer pa je že gasil žejo v Chamonixu.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.