Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

24.09.1921
Rodil se je pisec vodnikov Jože Dobnik

 
  Jože Dobnik
   
Jože Dobnik se je rodil 24. septembra 1921 v Sevnici. Kasneje se je družina preselila v Slovenske Konjice, po očetovi upokojitvi pa na činžat v občini Lovrenc na Pohorju - v očetovo rojstno hišo.

Jože Dobnik je v slovenski planinski srenji vsekakor pustil velik pečat. Napisal je več pomembnih vodnikov: Vodnik po transverzali kurirjev in vezistov NOV Slovenije je prvič izšel že sedaj kar daljnega leta 1969; tej prvi (začasni) izdaji so sledile še tri z naslovom Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije, ki so upoštevale spremembe trase in podatkov (1980, 1997 in 2006). Vodnik po planinskih postojankah v (SR) Sloveniji (1989) se lahko pohvali s prvo naklado 10.000 izvodov, za njo pa so prišle še tri, seveda popravljene in dopolnjene (1991, 1994 in 1998; povzetek je bil leta 1997 izdan v angleškem, nemškem, italijanskem, hrvaškem in češkem jeziku). Leta 1993 je izšel planinski vodnik Razširjena slovenska planinska pot, v letih 1994 in 1998 pa dve izdaji Slovenske planinske poti.

Bil je tudi soavtor knjige Stoletje v gorah (1992), za katero je napisal poglavje o gradnji planinskih koč. Z uredniškim in avtorskim delom je prispeval levji delež k petim jubilejnim zbornikom poštnega in Telekomovega planinskega društva. Potopisne, spominske in informativne članke je objavljal v Planinskem vestniku, različnih poštnih glasilih, Delavski enotnosti in drugod. Je avtor scenarija in besedila ter skoraj tristo fotografij za videokaseto o Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije (2001).

Podatke še zbiramo. Hvala za razumevanje.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.