Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

16.06.1912
Ustanovljena prva gorsko reševalna postaja

 
  Ustanovitelja GRS dr. Josip Tičar in dr. Jernej Demšar, v sredini dr. Josip Stojc (arhiv: Uroš Župančič)
   
16. junija 1912 so v Kranjski Gori na pobudo dveh zdravnikov (dr. Josip Tičar in dr. Jernej Demšar) ustanovili prvo gorsko reševalno postajo.

Na njeno ustanovitev (začetki organizirane gorske reševalne službe pri nas) sta verjetno precej vplivali dve nesreči: 9. avgusta 1909 se je v severni steni Škrlatice ponesrečil dr. Josip Stojc, zdravnik kirurg in bakteriolog iz Ljubljane (nesreča in reševanje je opisano v knjigi Franceta Malešiča Spomin in opomin gora, str. 80-81), 4. aprila 1912 pa se je na Stolu smrtno ponesrečil dr. Jože Cerk, vnet član »Drena«.

Seveda so domačini ponesrečene v gorah reševali že prej. Tako je npr. julija 1822 osem tovarišev po brezpotju spravilo v dolino gorskega vodnika Antona Korošca, ki ga je vrh Triglava ubila strela.

1. kot 2. svetovna vojna sta GRS precej prizadeli. Po vojni je sledil silovit razvoj. Sprva je postaje in baze vodila Centrala GRS na Jesenicah, po znani nesreči v Špiku in reorganizaciji GRS leta 1952 pa so postaje postale samostojne, delo usklajevalca je prevzela Komisija za GRS.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.