Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

15.06.1915
Na fronti padel Hans Dülfer

 
  Hans Dülfer
   
Legendarni nemški plezalec Hans (Johannes Emil) Dülfer je v svojem kratkem življenju poznal dve »ljubezni«: glasbo in gore.

Za igranje klavirja je bil očitno zelo talentiran – in tudi zaradi tega je preživel precej časa v zaprtem prostoru. Morda je bil to vzrok, da je bil precej bolehen in ga je oče Emil Dülfer skušal čim večkrat peljati v gore. Celo preselili so se bliže njim.

Hans Dülfer je v svoji kratki plezalski karieri (23.8.1911 – 11.9.1914) s pomočjo klinov in drugih vrvnih manevrov dosegel tehnično oceno A1 in A2. Tehničnega plezanja se je lotil tako študiozno, da so mnogi njegovi postopki še dolga desetletja predstavljali temelj tehničnega plezanja.

V plezanje je vpeljal marsikatero novost npr. uporaba vmesnih klinov in uporaba vzporedne dvojne vrvi, sledil je popularni, še vedno uporaben »Dülferjev« sedež za spust po vrvi, prečenje v tegu vrvi, …

 
  Dülferjev sedež – vrv teče pod desno nogo, preko prsi na levo ramo ter preko hrbta. Z desno roko uravnavamo hitrost drsenja. Obvezno samovarovanje ter vozel na koncu vrvi! Risba iz knjige Jani Bele, Proti vrhovom
   
Sledi morija 1. svetovne vojne, katere Hans ni preživel. Bil je mobilizirn in 15. junija 1915 ga je pri Arrasu, na najbolj krvavem bojišču vzhodne fronte, šrapnel od granate smrtno ranil – pri komaj triindvajsetih letih.

Žal je tudi usoda staršev Dülfer, ki sta tako izgubila sina edinca tragična. Oče Emil se je leta 1916 smrtno ponesrečil v gorah, mami Luisi pa se je omračil um in je umrla leta 1923.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.