Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Se obeta sprememba znaka PZS?
05.07.2006

 
  Predlagan novi znak PZS
   
Predsednik PZS Franci Ekar je dal pobudo, da se v znak PZS ob letnici ustanovitve "1893" Slovenskega planinskega društva doda še kratica "SPD".

Ob tem je zapisal: Menim, da je to, da se je namesto Slovensko planinsko društvo (SPD) v letu 1948 naslednico imenovalo Planinska zveza Slovenije (PZS) vsaj pri nekaterih še vedno nekako moteče, "nesprejemljivo". Osebno menim, da je slovenski edini naciolnalni planinski temelj ustanovitev SPD v letu 1893 in da si zanesljivo zaslužijo kratico SPD v znaku Planinske zveze Slovenije. Obenen pa je dolžnost, da PZS varuje, ohranja in ščiti prvobitnost, kot ustvarjalno narodnostno pot slovenskega planinstva: SPD in PZS. Vse več je primerov in pojavov s prisvajanjem planinske dediščine, potvarjanju resnic... pa tudi npr. Jakoba Aljaža, prvega častnega člana SPD, ki je poleg ostalih dobrin in del tudi vse svoje planinsko premoženje daroval samo svojemu SPD. Ta pobuda je pri modrih in slovenskemu planinstvu pripadnih planincih naletela na prijazno presenečenje in podporo, da se to, čeprav nekoliko pozno, zamujeno vsaj sedaj tako uredi in popravi ter opozori "kdo je kdo bil in je in bo".

OK, če iz zapisanega niste takoj izluščili bistva: Slovensko planinsko društvo (SPD) je bilo ustanovljeno leta 1893. Leta 1948 je bila ustanovljena Planinska zveza Slovenije (PZS), ki je naslednica SPD. SPD je bil zanesljivo eden najpomembnejših branikov slovenstva pred grožnjo ponemčenja Slovencev na začetku 20. stoletja. Na to moramo biti ponosni. Predsednik PZS predlaga, da se v sedanji znak doda kratica SPD.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.