Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Z Ongrčki po Sardiniji
06.07.2015

Med 16. in 24. junijem letos se je skupina 17 planincev mudila na trekingu po Sardiniji. Kot je že običaj, smo pot začeli v Trzinu in po nočni vožnji prispeli v Livorno. S trajektom smo se odpeljali do Olbije, pristanišča na severu otoka in takoj nadaljevali s spoznavanjem Sardinije. Pot nas je vodila mimo Smaragdne obale, kjer je Aga Khan leta 1962, s pomočjo konzorcija, zgradil razkošno letovišče v neomediteranskem slogu (Costa Esmeralda). Tu je bivši italijanski predsednik Silvio Berlusconi prirejal svoje 'bunga bunga' zabave. Vila je sedaj zaprta!

Mi smo se raje odpravili v bližnje mesto Arzachena in si ogledali bogato arheološko dediščino otoka. Seveda pa severnega dela Sardinije ni brez ogleda znamenitega medveda, ki ga je izoblikoval veter v rožnatem granitu. Prespali smo v Palau.

Naš mali avtobus nas je naslednji dan že peljal proti rtu Capo di Testa, kjer smo se nekaj časa predajali brezskrbnemu plezanju po odličnem granitu in v daljavi opazovali nam znano Korziko. Pot smo nadaljevali skozi nenavadno dolino Valle della Luna in se po ovinkasti cesti pripeljali do vznožja našega prvega planinskega cilja – gore Limbare (1362 m). Jasen in svež dan nam je omogočil odlične razglede, bližnji granitni osamelci pa so burili našo domišljijo.


Zanimive figure iz granita

Po spustu v dolino, smo že opazovali prve nasade plutovca, ter se ustavili pri starodavni cerkvici Sv. Trojice. Čas nas je priganjal, zato smo se zapeljali še do Neptunove jame. Morje je bilo zelo razburkano in dostop v jamo je bil pod vprašajem. Najprej smo sestopili do jame po 656 stopnicah, vsekanih v skalo, počakali, da smo lahko prečili prehod v jamo, ki ga je zalivalo morje in si ogledali podzemno jamo. Žal je za turiste namenjeno le dobrih 200 metrov, vse ostalo pa je namenjeno raziskovalcem podzemnega sveta. Dan smo končali v Algheru.

Alghero zapustimo kar zgodaj in se po obalni cesti, visoko nad morjem, zapeljemo v Borumini. Ogledali smo si najpomembnejšo nuraško naselbino, ki je pod zaščito UNESCA (Su Nuraxi). Dan smo končali v glavnem mestu Sardinije, Cagliariju.

Četrti dan je bil namenjen spet planinstvu. Iz Cagliarija se zapeljemo proti vzhodni obali in si najprej ogledamo plamence, ki so v plitvinah bivših solin našli ugodne pogoje za prehranjevanje. Pot nas vodi proti goram Sedmih bratov. Najprej se pripeljemo do Gozdarske uprave, parkiramo in se po označeni poti odpravimo proti enemu od vrhov Sedmih bratov. Pot je naporna, strma in polna ostrega kamenja. Senco nam dela nizko mediteransko drevje in po dobrih petih urah smo spet pri avtobusu. Čaka nas še precej poti do vznožja Srebrnega gorovja z najvišjim vrhom Sardinije La Marmoro (1834 m).

Srebrno gorovje je del narodnega parka, poti je kar veliko in imajo celo smučišče. Najprej se v jasnem dopoldnevu povzpnemo na najvišji vrh, pred samim vrhom še ponudimo pomoč onemoglemu starejšemu planincu in se po obveznem fotografiranju sputimo v dolino. Obiščemo še mesto Fonni, ki leži na višini 1000 metrov in se po strmi in lepo speljani cesti zapeljemo v Tortoli.


Pot v zaliv Goloritze

Šesti dan nas čaka kopanje v zalivu Cala Goloritza. Mi smo ji rekli kar Zaliv golaritka. Najprej se zapeljemo do konca planote Baunei, nato pa sledi dobra ura in pol spusta do zaliva. Čudovit zaliv, izjemna modrina vode, kopanje in misel na povratek. Gor je šlo v vročem soncu, ampak smo zmogli. Utrujeni se odpeljemo proti mestecu Dorgali na vzhodni obali.

Za konec našega potepanja smo si prihranili cilj nuraško vasico Tiscali, ki leži visoko v gorah pod Monte Tiscalijem. Bili smo dobro naviti in prve strmine smo premagali brez težav ter se pred močnim soncem umaknili v senco gozdov. Vzpon je trajal dobri dve uri in čisto pod vrhom gore se nam je odprl prehod v njeno notranjost. Prispeli smo v Tiscali, nuraško vasico v globoki jami, ki se ji je vdrl strop. V vasici so se skrivali prvotni prebivalci vse do prihoda Rimljanov v te kraje in grenili njihovo življenje. Vroč povratek je zahteval kopanje v morju in smo ga tudi udejanjili.

Osmi dan našega potovanja smo namenili mestu Nuoro kjer se je rodila nobelova nagrajenka za književnost, Grazia Deledda. Čakala nas je še pot do Olbie in vkrcanje na trajekt. Noč smo prespali v prijetnih kajutah in se zjutraj zbudili v Livornu. Sledil je še ogled toskanskega mesta Lucce in pot domov.

Treking po Sardiniji je bil izpeljan z manjšim avtobusom, prenočevali smo v prijetnih hotelih, hrana je bila odlična, za program in vodenje pa je poskrbel PLV Aleksander Čičerov. Vsi planinski izleti in spust v Neptunovo jamo so bili opravljeni z vsemi 17 udeleženci. Ostane nam le še, da se poslovimo od Sardinije: 'A si biru Sardegna!' Sardinci govore najlepšo italijanščino. Njihov Duo Puggioni pa preprepeva najlepše sardinske pesmi v pravi sardinščini.

Aleksander Čičerov
Vse foto: Biserka Čičerov


Pot v jamo 656 stopnic

Neptunova jama


Severna obala


Hrast plutovec


Nurag


Plamenec


Konja so podkovali kar na cesti


Vzpon na pogorje Sedem bratov


Na vrhu Punte di Marmora


Po grebenu


Pastirski stan


Vzpon na Mt. Tiscali


Nurag v Tisvaliu

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.