Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Po papežu bodo poimenovali goro v Apeninih
03.04.2005

 
  Papež Janez Pavel II. (foto: Plinio Lepri, AP)
   
Včeraj, 2. aprila ob 21:37 je umrl papež Janez Pavel II.
Karol Jozef Wojtyla (r. 18. maja 1920 v poljskih Wadowicah), ki je leta 1978 postal prvi Slovan na tem položaju je bil osebnost, ki je verjetno najbolj zaznamovala zadnjo četrtino prejšnjega stoletja.
Papež Janez Pavel II. je bil znan po svojem športnem duhu. Med drugim so ga privlačile tudi gore. Nekaj svojih redkih dni oddiha je običajno namenil obisku gora, saj ga je navduševal gorski mir.

Kot je napovedal župan mesta L'Aquila v osrednji Italiji Biagio Tempesta, bodo 18. maja, ko bi papež napolnil 85 let, preimenovali 2424 metrov visoki vrh v pogorju Gran Sasso, najvišjega v Apeninih v vrh "Janeza Pavla II.".
 
 
   
Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je je bil papež s to namero seznanjen in je to čast tudi sprejel. Prav tako bodo po papežu poimenovali tudi pot na ta vrh. Imenovali jo bodo pot "papeža Wojtyle".

Papež sicer že ima vrh, ki je imenovan po njemu, in sicer na Antarktiki. Vrh "papeža Janeza Pavla II." je pred dvema letoma poimenoval duhovnik Liberio Andreatta, ki se je povzpel na to vzpetino na tej ledeni celini.
 
  Papež Pij XI.
   

Papež Janez Pavel II. pa ni bil edini »planinec« med papeži zadnjega stoletja. Dober alpinist je bil Ambrogio Damiano Achille Ratti, kasnejši papež Pij XI., ki je vodil katoličane v letih 1922 – 1939. Med drugim so Achille Ratti, Giovanni Bonin, Luigi Grasselli, Joseph Gradin in Alexis Proment 1. avgusta 1890 našli smer (po njej so tudi sestopili) na Mont Blanc, po kateri sedaj poteka običajen vzpon z italijanske strani (iz smeri koče Gonella).

 
  Papež Janez Pavel II. na počitnicah v dolini Val Ferret, 16. julija 2004 (foto: Osservatore Romano - Arturo Mari, AFP)
   

 
  Papež Janez Pavel II. - gore je imel rad
   

 
  Papež Janez Pavel II. v svojih ljubljenih Poljskih Tatrah (Kasprowy Wierch, 6. 6. 1997)
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.