Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Nova vremenska postaja na Stolu
18.10.2012

Naš član Miha Pavšek, vodja projekta Naravne nesreče brez meja na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU je v preteklih mesecih večkrat obiskal osrednji del Karavank - in to po službeni dolžnosti.

Naravne nesreče namreč ne poznajo meja in prizadevanja po čim boljših napovedih so v okviru čezmejnega projekta Naravne nesreče brez meja/Natural Hazards without Frontiers (krajše: NH-WF, več na http://www.natural-hazards.eu/) združila slovenske in avstrijske strokovnjake, ki gradijo mrežo meteoroloških postaj v Karavankah, ki doslej niso bile pokrite z merilnimi postajami.

 
  Vremenska postaja na Stolu
   
Trem obstoječim postajam na avstrijski strani (na Ljubelju, v Železni Kapli in na Obirju) so se pridružile postaje na Zgornjem plotu in pod Košuto (na avstrijski strani), konec septembra so v omrežje priključili novo postajo na Zelenici (1536 m), sredi oktobra pa so vremensko postajo postavili tudi na Stolu (2180). Stoji vzhodno od Prešernove koče na Stolu, njene koordinate so: N46°25'34,50'' in E14°10'30,70''.

Miha je ob slavnostnem odprtju vremenske postaje na Zelenici povedal: "Postajo na Zgornjem plotu, ki je doslej bila na avstrijski strani, smo poleti samo prestavili na našo stran, saj je nova lokacija le nekaj sto metrov od Zelenice bolj primerna za meritve, opremili pa smo jo tudi s kamero, usmerjeno v severna pobočja Begunjščice, ki so pozimi precej obiskana, a tudi zelo plazovita. V teh dneh smo postavili novo samodejno višinsko vremensko postajo za planinsko kočo na Zelenici, ki je priključena na električno omrežje in internet. Na postaji so merilniki za temperaturo, vlago, količino padavin in globalno sončno sevanje ter ultrazvočni merilnik za debelino snežne odeje in analizator snežne odeje, ki je nekakšna tehtnica in merilec količine vode v snegu. Takšne vremenske postaje doslej pri nas še nismo imeli, vsi ti podatki pa nam bodo v veliko pomoč pri napovedovanju snežnih plazov."

In kaj je povedal Miha ob odprtju vremenske postaje na Stolu: "Pridobljeni podatki (temperatura, vlaga ter smer in hitrost vetra) bodo še posebej pomembni za spremljanje in ugotavljanje tamkajšnjih vetrovnih razmer. Omenjena postaja se je na območju Karavank pridružila drugim, v okviru projekta že delujočim postajam: mejni na Zgornjem Plotu nad Zelenico, pri domu na Zelenici in pri koči pod Košuto na avstrijski strani meje, kjer so že pred tem delovale nekatere druge postaje.Veseli bomo, če boste med neposrednimi odjemalci dragocenih podatkov z ene od redkih višinskih postaj na tem območju tudi vi (če boste kje navajali podatek, pri tem ne pozabite na navedbo vira) ali pa boste le posredovali novico morebitnim drugim zainteresiranim uporabnikom."

Seznam vseh vremenskih postaj tega območja (direktne povezave):

Vir: PZS, Gore-ljudje.net

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.