Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Previdno v hribe!
06.06.2011

Od 3. junija 2011 poteka spet organizirano dežurstvo reševalne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah.

To dežurstvo bo junija in septembra ob petkih, sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu pa tudi preostale dneve v tednu.

Veliko ljudi se odloči, da bo nekaj prostega časa preživelo v sredogorju in visokogorju. Ker pa je planinstvo tesno povezano z nevarnostjo, so tudi pripadniki gorske enote policije v pripravljenosti za morebitno pomoč.
V dežurni ekipi je poleg pripadnika Posebne policijske enote - Gorske enote še zdravnik in reševalec Gorske reševalne zveze Slovenije in helikopterska posadka, ki čaka na klic na pomoč ponesrečenemu. če ekipa od jutra do večera čaka na Brniku, drugi pripadniki gorske policijske enote čakajo doma na poziv, da je potrebna njihova pomoč tudi na klasičen način.

Gorski policisti bodo v poletni turistični sezoni prisotni tudi na planinskih poteh, kjer bodo delovali predvsem preventivno, v določenih primerih skupaj z nadzorniki Triglavskega narodnega parka predvsem z vidika varstva narave. Delali bodo tudi skupaj s kolegi iz Letalske policijske enote, pionirji gorskega helikopterskega reševanja.
Da bi bilo nesreč čim manj, lahko veliko naredite že gorniki sami s tem, da se držite osnovnih pravil. Pred zdrsi se zavarujte s primerno obutvijo, pred padajočim kamenjem s čelado. Spremljajte oznake na poteh in opazujte vreme.

V letošnjem letu do 3. junija 2011 je bilo 138 posredovanj v gorah in na težko dostopnem terenu, od tega je bilo 7 iskanj pogrešanih oseb, v 37 primerih pa je sodeloval tudi helikopter. Največ reševanih je bilo starih od 18-55 let. Največ nezgod se je zgodilo pri hoji po poti, pri aktivnostih v zraku in pri plezanju ter turnem smučanju, hoja po brezpotju. Med reševanimi gorniki je bilo nepoškodovanih 14, lažje poškodovanih 20, težje poškodovanih 25 in mrtvih 6 ter obolelih 7 gornikov.

Vir: policija.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.