Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Potepanje po Veliki planini
28.09.2010

V Wikipediji, prosti enciklopediji, lahko preberemo:
Velika planina je ime zakrasele visokogorske planote v Kamniško-Savinjskih Alpah SSV od Kamnika, ki se razprostira na površini 5,8 km² in povprečni višini okoli 1500 mnm z najvišjim vrhom Gradišče, ki doseže višino 1666 mnm. Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na Slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi (kočami, bajtami) posebne oblike, ki so zaščitni znak planote.
Med etnografske značilnosti Velike planine pa poleg pastirskih koč in raznovrstnih lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo (žlice, noži, zajemalke različnih oblik, šprudle, ogrinjala za zaščito pred dežjem itd.) sodijo tudi trniči, to je posušen hruškasto oblikovan sir.
Na Veliki planini se je v zimi 1931-1932 pričela nova oblika zimskega turizma, tako imenovano "bajtarstvo", to je najem pastirske koče v času, ko se na planini ni pasla živina. Prvi najemnik in začetnik je bil g. Rajko Gregorc. Danes je Velika planina letno in zimskošportno središče z gondolsko žičnico, sedežnico, vlečnicami, gostišči in planinskimi domovi ter zasebnimi turističnimi kočami, zgrajenimi po vzoru pastirskih stanov.

Miro je že kot kratkohlačnik med počitnicami s starši zahajal na Veliko planino. Ljubezen je očitno ostala ... Tokrat se Miro predstavlja s power point predstavitvijo Velike planine (pps, 8,58 MB), ki jo je pripravila Zinka Kosmač.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.