Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Članki, zanimivosti Natisni stran
 

Potepanje po planinah pod Košuto
09.08.2010

Miro je že pred časom dostavil nekaj fotografij s svojega potepanja v okolici Kofc. Nekaj jih objavljamo - naj bodo vabilo k ogledu power point predstavitve Košute (pps, 13,3 MB), ki jo je pripravila Zinka Kosmač.

Miro mora zaradi službenih obveznosti, vse prevečkrat, kot pravi on, ob lepih koncih tednov hribe opazovati le iz dolin. Včasih pa se mu le posreči kakšen pobeg, glavni zadetek pa je, če mora v hribe tudi po službeni dolžnosti.
Pred kratkim mu je urednica Slovenskega magazani naročila, da naj pripravi kakšen prispevek o hribih. Poslala mu je slike nekih tujih hribov in zraven napisala, a lahko narediš kaj takega, tako lepi hribi so na slikah. Slike so bile lepe, prikazovale pa so travnate planine in grebene, zato naloga za Mira ni bila preveč težka, saj imamo pri nas tudi celo množico lepih planin in grebenov.
Ker pa je težava s snemalnimi ekipami, ki niso preveč navdušene nad lazenjem po visokogorju, je Miro za prispevek izbral Košuto. Ta je izredno lahko dosegljiva tudi za tiste, ki nimajo prav dosti kondicije, hkrati pa je na njenih prisojnih pobočjih kar pet planin. Košuta je najdaljši greben v Karavankah, saj je greben daljši od desetih kilometrov, po nekaterih ocenah kar 12 km. Proti severu oz. proti avstrijski strani goro krasijo visoke prepadne stene, zato je greben zelo razgleden iz njega pa se dviga cela vrsta vrhov - po nekaterih ocenah jih je 11, vendar je to odvisno od tega, katera merila izberemo za določanje pojma samostojni vrh. Najvišji je Košutnikov turn, najbolj obiskan pa verjetno Veliki vrh nad Kofcami. Zelo priljubljeni so tudi Toplar, Kofce gora, Malo in Veliko kladivo (Kladvo), Tegoška gora, Tolsta Košuta itn.
Miro je najprej šel na ogledno turo. Zanimivo je bilo, da je tistega dne ob štirih še montiral en prispevek v službi, nato pa je pohitel skozi Tržič, Dolžanovo sotesko proti Jelendolu, Medvodju in naprej na planino Šija. Od tam je šel na Kofce, kjer se je dogovoril za sogovornike in o tem kaj bodo snemali, nato pa ga je čudovit dan, ko je dišalo po gorskem cvetju zvabil na Kofce goro in Kladvo, kjer je počakal na sončni zahod.
Dva dni kasneje je bil na gori že s snemalno ekipo. Posneli so zelo veliko lepih prizorov, saj Košuta preseneča na vsakem koraku, veliko tistega, kar so posneli pa ni bilo mogoče uvrstiti v prispevek, saj je bil ta lahko dolg le nekaj manj kot 4 minute. Toliko lepega bi lahko pokazal, ampak čas je kruti razsodnik pri vseh televizijskih prispevkih. Še marsikaj lepega je ostalo za naslednjič.

Tokratni prispevek bo prvič na programu v jesenskem času na 2. programu TVS.


Na prisojni strani Košute (od Pungrata do Šije)


Nekoč Planinski dom "Momčilo Marjanac" na Šiji, poimenovan po komandantu kranjske garnizije (sam se spomnim, da so bili v vlogi oskrbnikov vojaki JLA), sedaj pa Taborniški dom Rodu Kriške gore Tržič, zavetišče na Šiji (1528 m).


Krave na popoldanski paši


Popotnik, postoj za trenutek ...


Veličastni pogledi z vrha Kofca gore (1967 m)


Kukavica


Planina Pungrat (1459 m)


Snemalna ekipa na delu


Planšarija na planini Šija


Ograja ni iz kovanega železa - morda je zato še lepša


Lučnik


Mladi bikec si z zanimanjem ogleduje kamero. Še dobro, da ni rdeča ...


Konji se držijo malo bolj zase


Planinski dom na Kofcah (1488 m)


Tudi koze srečate na travnikih Kofc


Snemalec Silvo Plavec pri delu


Kamniška murka


Najnižji slovenski dvatisočak Toplar (2000 m), v ozadju Veliki vrh (2088 m)


Pogled proti Kladivu


Alpska velesa


V iskanju sence


Clusijev svišč (oz. encijan)

Predstavitev: KOŠUTA (pps, 13,3 MB)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.