Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Akcija »Ugasnite luči - Živite počasi«
21.12.2006

Zimski solsticij je bil za ljudi, povezane z ritmi narave, zmeraj mističen trenutek. Trenutek odločitve med svetlobo in temo. Trenutek, ko se ljudje bolj, kot kdajkoli v letu, zavedamo pomena svetlobe, toplote, pozitivnih misli, prijateljstva. Pa tudi pomena teme - saj je tudi tema del narave in njenega ritma! V sodobnem svetu velikih nakupovalnih središč, televizije in računalnikov pa to kar spregledamo. Teme najdaljše noči v letu se sploh ne zavedamo - tako zelo osvetljeni so naši domovi, naša mesta, ulice, trgovine.

Naj bo letošnji zimski solsticij malo drugačen.

Naj bo doživetje! In naj bo priložnost za razmišljanje.

V Sloveniji se bomo 22. decembra zvečer od 20.00 do 22.00 mnogi pridružili akciji UGANSITE LUčI - ŽIVITE POčASI! Vsak na svoj način. Eni pod zvezdnim nebom, eni ob soju sveč.

Privoščite si večerni sprehod daleč od osvetljenih ulic in mestnih luči. Prisluhnite tišini zimskega gozda, spokojnosti ravninskih polj, šumenju bližnjega potoka... zazrite se v zvezde in bodite del velike družine narave, ki potrebuje nočni mir in temo, kakor potrebuje svetlobo in toploto sonca. Ali pa preživite večer s prijatelji ob svečah, ustvarite nepozabno družinsko doživetje solsticija, s prijatelji naredite predpraznično zabavo ob svečah - in namesto elektronskih glasbenih stolpov raje zapojte kar sami. Najdaljši večer naj bo priložnost za razmislek, kaj nam pomeni svetloba in kaj tema, kako potratni smo z energijo - in kako dragoceno je, če si vzamemo namesto za televizijo in hrupni vrvež čas za sočloveka in tudi zase! Naj bo ta večer drugačen kot drugi v letu - saj tudi je! Naštetim se bodo zagotovo pridružili mnogi, ki so v teh dneh izvedeli za akcijo UGASNITE LUčI - ŽIVITE POčASI!

 
  Na satelitski sliki so vidna področja svetlobnega onesnaženja na Zemlji.
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.