Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Motorizirana planina Dolga njiva (15.8.2006)
16.08.2006

Na praznik Marijinega vnebovzetja je familija Štebe tudi hotela malo bliže k nebu, ne sicer, da bi že zapustili to Zemljico, ampak malo bliže višjim sferam pa le. Za cilj smo si izbrali planino Dolgo njivo, saj je bilo pred par dnevi v Dnevniku kar nekaj reklame za to nekoč idilično planino pod vršnimi pobočji Košute. Zdaj je precej bolj razrita. Precej je okoliške gozdove prizadel vetrolom, bolj moteče pa so kolesnice na nekoč mehkih travnikih.

Okrog koče se je kar trlo pločevine, le da sem jaz zaspal in mi je bilo dosti šele, ko so so mimo pribrzeli na štirikolesniku. Bili so domačini, ki so se pripeljali od nekje zgoraj, eden pa je ljubosumno stiskal k sebi veliko motorno žago, ki je za praznik verjetno tulila svojo serenado po nekoč tihi dolinici.

A si to res želimo? Dostop do vsake še tako oddaljene planinice ali kočice z bencinarji? Včasih smo se nekateri, mislili smo, da zavedni planinci, zgražali nad množičnim planinstvom, ki je oblegalo modne vrhove, a smo pri tem na skrivaj radi bežali v kotičke za katere smo verjeli, da so le za tiste ta prave. Zdaj pa ni več tako. Politične glave v dolinah dajejo blagoslov gradnji kar največ poti do kamor se pač da. Gre za osvajanje nekoristnega sveta in za njegovo »oživljanje«, prevrednotenje … Ni daleč čas, ko bodo turistični vodniki vodili horde radovednežev in jih razlagali: »No vidite, tu je bil pa pred sto leti, še zadnji tihi, neokrnjeni kotiček v tem delu Alp. Dolgo se je upiral, a ko so modreci v vladnih resorjih z blagoslovom Planinske zveze in drugih naravovarstvenikov požegnali gradnjo ceste do sem, se je pa le vdal in zdaj lahko to občudujemo v omami hlapov in ob ubranih rohnečih glasovih takih ali drugačnih motorjev!«.

Foto: Miro

Lovska koča kot »hišica iz sanj« - smo napisali v naši fotogaleriji 13.11.2005. Naša napaka – ni lovska hišica ampak planšarija. A od novembra se je na planini marsikaj spremenilo …

So pridrveli in priropotali …

… liske so pa debelo gledale.

Kolesarji bi bili pogojno sprejemljivi

Še ena z motorjem

Za veter v laseh, smrad v nosnicah in hrup v ušesih, da o blatu ne govorimo.

Junaki, ki osvajajo še zadnje krpe avtomobilsko neosvojenega sveta - takorekoč pionirji … ko je nekaj avtomobilov že odpeljalo sem se spomnil, da bi jih slikal …

Štirikolesnik je pa, kot izgleda, na planini že bolj domač.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.