Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Regijski park Kamniško – Savinjske Alpe
11.01.2006

Podpis sporazuma o ustanovitvi Regijskega parka Kamniško-Savinjske Alpe

Ker Trzinci živimo takorekoč v naročju Grintovcev, vas bo naslednja novica verjetno zanimala:

V ponedeljek 19. decembra 2005 so minister za okolje in prostor dr. Janez Podobnik in župani občin Zgornje Jezersko, Kamnik (podpisal je namestnik župana), Luče, Preddvor in Solčava podpisali sporazum o ustanovitvi Regijskega parka Kamniško – Savinjske Alpe. Ustanovljen je bil tudi programski svet, ki ga kot predsednik vodi minister za okolje in prostor dr. Janez Podobnik, v njem pa so predstavniki vseh občin podpisnic sporazuma.

Ustanovitev parka je predvidena v letu 2007, projekt ustanovitve parka bo financiralo Ministrstvo za okolje in prostor, koordinacijo projekta pa bo po dogovoru prevzelo podjetje Logarska dolina d.o.o. Pri določitvi predloga meja parka je bilo osnovno vodilo, da posamezne občine meje zavarovanega območja same predlagajo, in da se na začetku vključi le najbolj odmaknjene in najredkeje poseljene predele občin, ki pa so z vidika naravnih vrednot njihov najvrednejši prostor. Velik del območja je zajet v predlogu posebnih varstvenih območij NATURA 2000. Na tem območju prebivajo številne vrste ujed in sov ter gozdnih kur, ki sodijo med ogrožene (redke) živalske vrste.

Na območju Kamniško-Savinjskih Alp sicer že obstajata dve širši zavarovani območji: Krajinski park Robanov kot (1436 ha) je bil zavarovan leta 1950 na pobudo kmetije Roban. Krajinski park Logarska dolina (2446 ha) je bil zavarovan leta 1987 na pobudo občine Mozirje. Za upravljanje Krajinskega parka Logarska dolina je bila leta 1992 s strani občine podeljena koncesija podjetju Logarska dolina d.o.o.

Še nekaj zanimivih podatkov: V prvi fazi naj bi regijski park obsegal dobrih 24.900 hektarov. V območju predlaganega parka živi približno 610 prebivalcev. Na tem območju je dejavnih okoli 30 kmetij, v njem pa je tudi 15 planinskih koč in mreža planinskih poti.

Zemljevid predvidenega regijskega parka

 
  Regijski park Kamniško – Savinjske Alpe
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.