Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Spregledali? Smo Slovenijo res čistili "še zadnjič"?
03.11.2018

Trzin ima dolgo tradicijo organiziranja čistilnih akcij. Prav posebno mesto pri tej naravovarstveni zagnanosti pa nosi PD Onger Trzin, ki si je že leta 1983, takoj ob svojem nastanku, zadalo nalogo, da v okviru svojega naravovarstvenega odseka organizira čistilne akcije v domačem kraju.

Takrat so bili obrobje gozda, območje Frnihtovega bajerja ter Ongra precej bolj onesnaženi s "prispevki nekaterih neosveščenih občanov", zato so bila ta območja primarni cilj očiščevalnih akcij trzinskih planincev. Občasno pa še območja poti, za katere skrbijo trzinski markacisti na Krvavcu.


Leta in desetletja so potrebna, da narava "očisti packarije" ljudi.


Leta so tekla, čistilne akcije, ki so se jim običajno pridružili tudi člani drugih trzinskih društev tudi – dodatni impulz naravovarstveni ideji v kraju pa je pomenila vseslovenska akcija, ki je potekala 17. aprila 2010 pod naslovom "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!".

Društvo Ekologi brez meja je 15. septembra 2018 skupaj s prostovoljci širom Slovenije organizirala akcijo čiščenja divjih odlagališč odpadkov pod naslovom "Očistimo Slovenijo – še zadnjič". Akcija je bila del svetovnega dneva World cleanup day, ki je potekal na isti dan v 150 državah po svetu.


V Trzinu je letos spomladi občinska čistilna akcija že bila, zato je bilo nekaj pomislekov, ali naj se občani organiziramo še za en tak dogodek. A smo v PD Onger Trzin imeli slab občutek, če nas, Trzincev, tokrat ne bo zraven. Tista svetla lisa na interaktivnem zemljevidu občin, ki se bodo akcije udeležila je bil dokončen sprožilec, da moramo sodelovat.

Ker je bil Trzin spomladi bolj ali manj počiščen je bilo jasno, da bo tokrat šlo bolj za simbolno sodelovanje. Kljub vsemu se nas je zbralo kar 19 (o ja, tudi g. župan in ena občinska svetnica sta bila z nami!) in čez nekaj ur, ko smo z akcijo zaključili, smo lahko zadovoljni ugotovili, da se nismo zbrali zaman.

Hvala občini Trzin za vso podporo prav tako pa še enkrat hvala vsem sodelujočim. Spet smo skupaj naredili nekaj koristnega za naš kraj.


Del udeležencev čistilne akcije

Emil Pevec (PD Onger Trzin) /skrajšan prispevek ste lahko prebrali že v Odsevu/

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.