Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Reševanje žabic v Trzinu
14.03.2018

Pozdravljeni Trzinke in Trzinci,

Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedajo ogroženosti dvoživk in posledično so tudi vedno bolj pripravljeni pomagati pri reševanju teh živalic, še posebej takrat, ko so najbolj ranljive. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk v času razmnoževanja vezana na vodo. V tem času se dvoživke premikajo počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov (besedilo s spletne strani Društva Žverca, ki že več let pomaga dvoživkam na njihovi selitveni poti). Tudi v Trzinu dvoživke potrebujejo našo pomoč!

Mlada, naravovarstveno zavedna krajanka Pina, mi je sporočila, da so dvoživke v Trzinu začele s svojo spomladansko selitvijo, sama je že začela z akcijo "reševanja žabic". Priložene fotografije je posnela včeraj na ulicah Pod gozdom in Na jasi.
Pridružimo se Pini in pomagajmo dvoživkam na njihovi selitvi v naselju, ker jim naše ulice in naselje predstavljajo oviro in nevarnost na poti do vodnih površin, do Frnihtovega bajerja.

Dobimo se danes, v sredo, 14.3. 2018, na parkirišču vrtca Žabica ob 20. uri!
Odpravimo se na zgoraj navedeni ulici. Na terenu se dogovorimo in organiziramo za prihodnje večere.

Imejte svetilke in varna oblačila z odsevniki. Za vedra in rokavice bom poskrbela. Mimogrede, ko pospremimo svoje pasje ljubljenčke na večerni sprehod, naredimo spotoma še nekaj dobrega za naravo in ne nazadnje za nas!

Pripenjam navodilo za prostovoljce, ki ga je pripravilo za prenašanje dvoživk Društvo žverca https://www.pomagajmo-zabicam.si/kako

Upam, da se zvečer vidimo!
Maja Brozovič, lokalna naravovarstvenica

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.