Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Naravovarstveni pohod na Jezersko (17. 5. 2015)
23.05.2015

Naravovarstveniki Domžalsko-Kamniškega območja in kolegov iz Škofje Loke smo se odpravili na prijeten pohod pod Veliki vrh na Jezersko in si ogledali nekdanje poseke na tamkajšnjih pobočjih.

Dan je bil kot nalašč za pohajkovanje. Po zložni dvourni hoji smo ob gozdni cesti v smeri proti plezališču videli 4 poseke gozdnih površin različnih starosti. Poseke so izvedene v pasovih različnih širin. Sečnja je bila ponekod selektivna in kjer je na poseki ostalo kaj dreves in naklon pobočja ni prehud, tam gozd živi. Korenine držijo prst in poganja podrast. Drevesa so vseh starosti in gozd se brez pogozdovanja počasi obnavlja.

Na bolj strmih pobočjih, kjer se je sečnja izvedla v celoti do goloseka, so ostali oleseneli sivi štori in kupi vejevja. Nalivi in sneg so opravili svoje; na poseki ni novega drevja, ni rastja saj je plitko gorsko prst izpralo v dolino. Ostajajo sive skale, grušč in pesek. Večja strmina bolj izrazito kaže izprane apnence, ki še bolj očitno bodejo v oči. O podmladku in novih drevesih ni sledu. Sem in tja najdemo nizko planinsko cvetje med olesenelimi štori, ki pričajo o nekdanjem gozdu. O pogozdovanju in pomladitvi ni ne duha ne sluha ...

Za nameček smo ob koncu poti naleteli na zaporo ceste z ok. 4 metre visoko pregrado hlodovine ob gozdnem stroju pripetem nad dolino. Seka se naprej in temu ni videti konca ...

V korist narave in naših otrok bi bilo, da gozda ne sekamo brezglavo brez možnosti obnove. So-naravno gospodarstvo, ohranjanje virov in podobno - vse to v zadnjem času pogosto slišimo. Žal so to le besede - resnica je še daleč od besed.
Področje kliče po strokovnem ogledu in drugačnem ravnanju. Naj bo sečnja takšna, da si gozdovi - naši lepi slovenski - lahko opomorejo in jih bo kaj ostalo še za naše zanamce.

Vsem hvala za dobro družbo in še se dobimo, da bomo glasnejši!
Tina, Trzinka

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.