Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Dvakrat o Triglavskem ledeniku
13.12.2014

Načelnik VO Miha Pavšek je soavtor knjige, ki jo bodo predstavili v ponedeljek ...
Več o knjigi (tudi pdf knjige, 16 MB).

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU in Knjigarna Azil bosta v ponedeljek, 15. decembra, ob 18. uri v atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana, predstavila knjigo TRIGLAVSKI LEDENIK (izdala Založba ZRC) in predpremierno dokumentarni film NEKOČ JE BIL LEDENIK, režiserja in scenarista Matjaža Fistravca (produkcijska hiša Studio Alp za RTV Slovenija).

Triglavski ledenik od leta 1946 redno merijo, opazujejo in preučujejo sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU. Na začetku meritev je bila njegova površina 14,4 ha, do danes pa se je skrčil na slabo polovico hektarja. Zdaj ledenik nima več vseh ledeniških značilnosti. O ledeniku lahko govorimo le še zaradi njegove preteklosti, na osnovi analize geomorfnih oblik Triglavskega pogorja ter pisnih in slikovnih virov iz 19. in 20. stoletja.

Obdobje meritev z vidika kolebanja ledenika kronološko delimo na štiri dele.
Prva leta do leta 1964 je zaznamovalo krčenje ledenika. Leta 1952 je bil ledenik prvič geodetsko izmerjen. Na podlagi teh meritev smo lahko izračunali tudi prostornino ledenika.
Drugo obdobje od leta 1965 do leta 1982 je zaznamovala stagnacija v krčenju ledenika. V večini let je ledenik tudi ob koncu talilne dobe prekrival sneg.
Tretje razdobje med letoma 1983 in 2003 je zaznamoval najhitrejši umik ledenika. V devetdesetih letih 20. stoletja smo posodobili meritve, leta 1999 smo začeli z rednimi fotogrametričnimi meritvami, tega leta smo prvič izmerili debelino ledu z georadarjem. V zadnjem razdobju po letu 2003 se je krčenje ledenika znova upočasnilo.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.