Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Izlet po Krajinskem parku Ljubljansko barje (28. 9. 2014)
27.10.2014

Zadnjo nedeljo v septembru smo nekateri izkoristili za izlet z naravovarstveno vsebino na Ljubljansko barje. Izleta, ki ga je za ljubitelje narave organiziral naravovarstveni odsek PD Domžale, ga. Helena Kermaunar, se je udeležilo cca 25 planincev iz Domžal, Trzina, Mengša, Vodic, Vira... torej našega konca, kot radi rečemo.

Ob 7.30 nas je pred VELE čakal avtobus, ki nas je najprej odpeljal na Vrhniko, kjer smo pri bajerju Ribiške družine Vrhnika popili jutranjo kavico in si ogledali ribnike stare opekarne, kjer gnezdijo barjanske ptice. Na Blatni Brezovici smo si ogledali privatno zbirko restavriranih barjanskih živali, nekatere od njih so žal v zadnjih 40 letih letih zaradi uporabe škropiv izumrle. Ogledali smo si Mali plac in nahajališče šote, ki je še ohranjeno za ogled radovednih obiskovalcev in lokalno uporabo. Zaradi pretirane rabe v preteklosti in izsuševanja polj šota žal izginja. Po žgočem soncu smo se čez barje odpravili proti Podpeškemu jezeru in hribu s cerkvijo sv. Ane s čudovitim razgledom.

Po krepčilni malici in prijetnem druženju smo se vrnili v Domžale in se sprehodili še po Hitovem sejmarjenju, kjer je ni manjkalo lokalnih specialitet in dobre družbe. Izlet smo zaključili veseli in odločeni, da se ponovno srečamo in odpravimo v nov konec naše lepe dežele.

Tina Kralj

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.