Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Akcija "Očistimo Trzin invazivk" 2014
05.07.2014

Akcija "Očistimo Trzin invazivk"
Članek je bil objavljen v občinskem glasilu Odsev, junij 2014.

Občina Trzin je v petek, 30., in v soboto, 31. maja, organizirala že tretjo prostovoljno akcijo odstranjevanja tujerodnih invazivnih rastlin. V petek popoldan smo si pod strokovnim vodstvom Sonje Rozman in Maje Brozovič s kranjske enote Zavoda RS za varstvo narave ogledali njihova rastišča v okolici Frnihtovega bajerja. Malo nam je ponagajala ploha, vendar šesterici navdušencev ni vzela poguma. Spoznavali smo "invazivke": enoletno suholetnico, kanadsko in orjaško zlato rozgo, amorfo, japonski dresnik, octovec, mnogolistni volčji bob in peterolistno viniko.

V soboto, na prelep sončen dan, pa se je zagreta in z orodjem ter dobro voljo opremljena ekipa petnajstih udeležencev usmerila na rastišča japonskega dresnika, enoletne suholetnice in zlate rozge, ki smo jih odstranjevali v lanskoletnih akcijah. Gospa Jožica Valenčak je pripeljala orodje, vreče za odpadke in vodo. Z invazivkami smo se "spopadli" že zvesti udeleženci, predstavniki TD Kanja Trzin, PD Onger Trzin, Strelskega društva Trzin, predstavniki svetnikov, Zavoda RS za varstvo narave in krajani, med katerimi so bili tudi zelo delavni otroci. Odstranjene rastline smo zagreto in temeljito polnili v vreče za smeti in jih odlagali na folijo, ki so jo uslužbenci Občine razprostrli v začasno deponijo. Ko se bodo rastline posušile, jih bodo prizadevni trzinski gasilci varno zažgali, da se ne bodo širile v naravo. Po zaključku akcije je gospa Jožica poskrbela še za toplo malico, pripeljala je sveže kuhane kranjske klobase in posladek za otroke.Osredotočili smo se na tri lokacije japonskega dresnika (s prekopavanjem celih rastlin s korenikami) in na puljenje zlate rozge pri bajerju. Nekateri so odstranjevali tudi enoletno suholetnico, ki smo jo lansko leto uspešno "zdesetkali". Ugotovili smo, da se je lanskoletna akcija z vojsko obrestovala, saj so popolnoma odstranili drevesa in grme robinije na travniku nasproti deponije. Nerešen pa ostaja problem "začasne" deponije, saj se po travnikih naokrog intenzivno razraščajo zlata rozga, enoletna suholetnica, amorfa in žlezova nedotika. V kolikor bi se izvedla košnja pred cvetenjem rastlin, bi ta rastišča uspešno izčrpali in predvsem preprečili širjenje v naravo.

Ugotavljamo, da akcije niso Sizifovo delo, ker "invazivke" na rastiščih, kjer smo jih začeli odstranjevati, niso napredovale ali jih je celo manj. Izjema je japonski dresnik, ki je sicer znova pognal, vendar je zaradi akcij njegova razrast površinsko omejena. Vendar bo potrebno akcije še vztrajno ponavljati, dokler invazivke ne bodo iztrebljene.

Občina je za jesenski čas konec septembra že predvidela ponovno akcijo z vojsko, ki se bo lotila velikopoteznega odstranjevanja amorfe ter prekopala korenike japonskega dresnika, ki so še ostale v zemlji.

Se vidimo ponovno v prijetnem vzdušju jeseni!

Maja Brozovič,
Zavod RS za varstvo narave OE Kranj

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.