Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Dokumentarni poklon svetovnemu dnevu mokrišč
04.02.2014

Na 1. programu Televizije Slovenija je bil v nedeljo, 2. februarja 2014 na ogled nov izobraževalno-dokumentarni film TV Slovenija Dragocena mokrišča, po katerih nas je popeljal Miha Šalehar.
Ker imamo tudi v Trzinu manjše mokrišče (Frnihtov bajer) in ker je eno izmed mokrišč, ki je vključeno v projekt WETMAN v neposredni bližini Trzina (Planik), vam ogled oddaje, ki si jo lahko ogledate na spletnem naslovu http://ava.rtvslo.si/predvajaj/dragocena-mokrisca/ava2.174259280/, toplo priporočamo. V napovedniku oddaje na RTV smo lahko prebrali naslednje:

Film scenaristke Aleše Valič in režiserke Haidy Kancler je nastal v okviru projekta WETMAN, v produkciji partnerja projekta RTV Slovenija, Izobraževalnega programa TV Slovenija ter je plod odličnega sodelovanja strokovnih institucij s televizijskimi ustvarjalci. Predstavlja raznovrstna mokrišča, odkriva njihove pomembne funkcije v prostoru, spremlja dogajanje na projektnih lokacijah, mokriščih, ki so vključena v projekt WETMAN.

Projekt WETMAN - Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji obravnava mokrišča kot ena najbolj ogroženih okolij v Sloveniji. S pomočjo filma želimo gledalcem približati naravovarstveno vrednost in pomen mokrišč ter jim odkriti njihovo izjemno pestrost. Danes je namreč jasno, da so prav mokrišča vrstno najbogatejša življenjska okolja, tako imenovana zibelka biotske raznovrstnosti.

Ohranjena mokrišča so tudi nenadomestljiv zbiralnik za zadrževanje poplavnih voda in edinstvena naravna čistilna naprava, kjer se prečiščuje pitna voda. Zaradi uničevanja in slabega ravnanja z mokrišči v preteklosti je pri nas ogroženih kar nekaj rastlinskih in živalskih vrst. To naše naravno bogastvo lahko preživi samo, če se ohrani življenjski prostor. In spoznavanje mokrišč, tudi s pomočjo filma, ponuja izjemne možnosti učenja in občudovanja narave.

Projekt WETMAN je LIFE+ projekt, ki prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti. Finančni mehanizem LIFE+ kot program je namreč namenjen implementaciji okoljskih programov in zakonodaje in tako sofinancira tudi projekt, ki ohranja in revitalizira nekatera izmed slovenskih mokrišč. Pomemben sofinancer projekta je tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Cilj projekta WETMAN sta obnova in izboljšanje stanja šestih slovenskih mokrišč, ki so opredeljena kot Natura 2000. To so Pohorska barja, Zelenci, Mura-Petišovci, Planik, Vrhe in Gornji kal. Območja predstavljajo različne vrste mokrišč (visoka in nizka barja, mrtvice, kale, mokrotne in poplavne travnike), ki v preteklosti niso bila ustrezno vzdrževana. (K. Ka., MMC RTV SLO)


Naravni rezervat Zelenci (MMC RTV SLO)

X

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.