Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Zemeljski plaz na planini Osredek
25.01.2014


Planina Osredek (foto: arhiv Športno društvo Javor, Šmartno pri Litiji)

Tokrat predstavljamo "lekcijo", ki nam jo daje narava v teh dneh na planini Osredek pod Kamniškim vrhom. Opazujemo lahko, kaj se zgodi, ko ljudje s svojimi nepremišljenimi dejanji porušijo krhko naravno ravnovesje.
Zadnje padavine, ki so dodobra namočile pobočje nad planino, so povzročilo zemeljski plaz, ki je potegnil preko vzhodnega dela planine.

Lansko poletje je bilo možno opaziti nastajanje nove vlake oz. gozdne ceste zahodno od Ambroža pod Krvavcem. Tam, kjer se je še pred letom končala stara utrjena vlaka in se je pričela proti planini Osredek in naprej proti Kamniškemu vrhu viti le markirana steza.

O tem smo lahko brali, npr. že na portalu Hribi.net (opis izleta Ambrož - Planina Osredek - komentar nataše7, 25. 8. 2013: Včeraj sta na planini Osredek rila bager in buldožer. Padale so smreke. Planina je razrita do neprepoznavnosti.)
Na portalu Gore-ljudje.net je bil nato (v sarkastičnem tonu) napisan članek Cesta na Osredek (Obveščam, da je cesta od Ambroža na planino Osredek prebita. ...)

Grob poseg v krhko gorsko naravo in porušeno naravno ravnovesje je sedaj naredil svoje. Vse skupaj je odneslo v smeri Korošaških slapov.

Več o tej katastrofi pa si lahko preberete v članku Zemeljski plaz na planini Osredek.


Te dni nad planino Osredek pod Kamniškim vrhom

(vir: Gore-ljudje.net)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.